Az Ebers-papirusz

Közzétette:

 

 

Az Ebers-papirusz az ókori Egyiptomban íródott, i. e. 1500 körül, 877 szelvényt foglalva magába, amelyekben számos betegség kezelésére található leírás.

A legenda szerint a papiruszra egy Asszaszif-i sírban fekvő múmia lábai között találtak, majd később, 1862-ben egy egyiptomi kereskedő eladta Edwin Smithnek. Ezután Georg Moritz Ebers német egyiptológus szerezte be, akiről el is nevezték 1872-ben.

Ebers-papiruszA régisége ellenére a kézirat kitűnő állapotban van, nagyon kevés megrongálódott szövegrészlettel, ami az akkoriban használt kenderpapír tartósságát igazolja.

A hossza nem kevesebb, mint 20,25 m, a szélessége 30 cm, és 108 darab 20 vagy 22 soros oszlopba van tagolva.

A korabeli egyiptomi orvostudomány több, mint 700 szert használt. Ezeket túlnyomórészt olyan növényekből nyerték ki, mint: hagyma, fokhagyma, sáfrány, mirha, orvosi aloé, sör, ricinuslevelek, nősziromkivonat, máklé, füge, lenmag, gyanta, tömjén, kender, ópium stb.

Kétségkívül ez az ókori egyiptomi orvostudománynak a ma ismert legfontosabb hagyatéka, még az Edwin Smith papirusznál is kimagaslóbb.

Általa megtanulhatunk mágikus istenségeket hívni, bevált recepteket elkészíteni, és a belső szervek, a szem, a bőr, a végtagok stb. betegségeinek a kezelését biztosítani.

Dr. Joaquim Baixariasnak, a Katalóniai Archeológiai Múzeum paleopatológusának és a Manchesteri Egyetemnek „Az ókori Egyiptom gyógyszerészete” projektjén dolgozó kutatócsapat tagjainak a kijelentései alapján két típusú kezelést különböztethetünk meg:

Egy mágikus, avagy vallási orvoslás, amely a gyakoribb betegségek kezelésére volt használatos, mint például a has- vagy fejfájdalmak.

De létezik egy másik típusú gyógykezelés is, például a töréseké és a sebeké, amelyek a papiruszokban tudományos szempontból elég helyesen vannak leírva.”

A kutatók bevallották, hogy a papiruszban részletezett egyes orvosi eljárások lenyűgözték őket, ugyanis ezek még napjaink számára is nagyon fejlett technikákat képeznek.

Egy másik meglepő tény, hogy az ókori Egyiptomban az egészségügy ingyenes volt, az állam pedig pénzügyileg finanszírozta az orvosokat, akik nagy tiszteletnek és számos kiváltságnak örvendtek.

Forrás: AGEAC Antropológiai és Kulturális Tanulmányok Geofilozófiai Egyesülete

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s