Nincs kegyelem

Közzétette:

 

 

December 8-a gyásznap Salgótarján városának életében. A 60 évvel ezelőtti véres eseményekben a becslések szerint több mint száz ember vesztette életét. A sortűzről és annak körülményeiről Matúz Gábor rendező készített dokumentum-játékfilmet, melyet az MMA is támogatott. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás december 6. és 1957. január 11. közötti időszaka kevésbé van jelen a filmművészetben, ezért is jelentős, hogy a film e témával foglalkozik. A Nincs kegyelem címet viselő alkotás az emléknaptól látható a hazai mozikban.

 

Nincs kegyelem film

MTI fotó: Komka Péter

A dokumentarista és fikciós elemekből építkező, 90 perces film arra a történelmi tényre épül, hogy december 8-án délelőtt karhatalmisták és szovjet katonák perceken keresztül lőtték az előző éjszaka elhurcolt munkások kiszabadítására összegyűlt fegyvertelen tömeget és a járókelőket a nógrádi megyeszékhely központjában. A halálos áldozatok számát 47 és 131 közé Nincs kegyelem filmteszik. Matúz Gábor, a Közép-európai Média Intézet gyártásában készült produkció rendezője neves színészeket választott a főbb szerepekhez. Törőcsik Mari, Kubik Anna, Ráckevei Anna, Györgyi Anna, Gáspár Tibor, Nyakó Júlia látható a filmben, a narrátor Kútvölgyi Erzsébet. A filmet három évvel ezelőtt kezdték forgatni.

Salgótarjánban vér és áldozatok nélküli volt a forradalom. Dr. Fancsik János fiatal orvosként dolgozott a salgótarjáni bányakórházban, ahová a sortűz után a sebesültek és a halottak egy részét szállították. Ő mondja a filmben: „Salgótarjánban fegyverdördülés nélkül zajlott le a forradalom, egy nap alatt, egy puskalövés nélkül összeomlott a rendszer.” Még a lövések előtti utolsó másodpercekben sem gyanították, sem a tüntetők, sem a járókelők, és nagy valószínűség szerint a pufajkások és a szovjetek nagy része sem, hogy hamarosan vér fog folyni.

Mai napig nem tudni, pontosan miért is kellett bekövetkeznie a tragédiának. Vannak, akik úgy vélik, csapdába csalták a későbbi áldozatokat – eleve ezzel a szándékkal tartóztattak le két embert az előző éjszaka –, mások a véletlenek szerencsétlen összjátékának tudják be, ami történt. Tény, hogy a legtöbb embert menekülés közben, hátulról érték a lövések, és több visszaemlékező szerint perceken át tartott a vérengzés, a karhatalmisták és a szovjet katonák még tárat is cseréltek a fegyvereikben.

A film megcélzott közönsége elsősorban a középiskolai és egyetemista diákság, de az alkotók reményei szerint az idősebbek számára is tartogat érdekességet. A film három szereplőcsoport – gyilkosok, áldozatok és segítők – bemutatásával érzékelteti a 60 évvel ezelőtti december 8-i salgótarjáni eseményeket.

A Nincs kegyelem című filmet december 8-tól Budapesten az Uránia, Balassagyarmaton a Madách, Salgótarjánban az Apolló, Székesfehérváron a Barátság, Szigetszentmiklóson a Nádasdy mozikban mutatják be. Az alkotás létrejöttét támogatta a Magyar Művészeti Akadémia is.

Nincs kegyelem

magyar dokumentum-játékfilm, 90 perc

Eredeti cím: Nincs kegyelem

Rendező: Matúz Gábor

Főszereplők: Gáspár Tibor, Györgyi Anna, Kubik Anna, Ráckevei Anna, Szakács Tibor, Törőcsik Mari / Á. Varga László, Békés Csaba, Kahler Frigyes, M. Kiss Sándor, Szakolczai Attila

Bemutató: 2016. december 8.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s