Altun Diyar az első igazi ujgur étterem Magyarországon

Közzétette:

 

 

Kevés magyarnak lehet része abban az élményben, hogy a nemrég megnyílt ujgur étterem vendége lehessen. Egyrészt azért, mert fogalmunk sincs a létezéséről, másrészt meg még kevesebben járnak Ázsia eme vidékén, sőt, általában azt sem tudjuk, hol van az ujgurok országa.

 

ujgur étterem Budapesten

Hagyományos ujgur-üzbég étel

Némi fogalmunk lesz, ha ellátogatunk a Keleti pályaudvar közelébe, a Garay utcába. Ott megismerjük a pici étterem tulajdonosát, a bájos Mihray Ümert és saját főztjeit. Előbb azonban néhány szót kell szólnunk Xinjiang (ejtsd: szintyiang) tartományról, amelynek neve új határvidéket jelent Kína észak-keleti részén, Mongólia és Tibet között. Központja Ürümcsi, lakosságának 45%-át teszi ki az ujgur (török népcsoporthoz tartozó) nemzetség, a többi han (kínai), kazah, kirgiz, mongol vagy hui eredetű. Általában muzulmánok, ebből következnek táplálkozási szokásaik. 1955 óta autonóm terület, még űrrepülőtérrel is rendelkezik. Éghajlata kontinentális, bár nem mentes a sivatagos részektől, továbbá nyolc nagy tavat is magában foglal. A hivatalos nyelv a kínai, de beszélik és tanítják az ujgurt, a kazahot, a kirgizt, a mongolt és az angolt is. A lakosság 95%-a jól érti az üzbég nyelvet és az arab betűket. Kiváló bortermő vidék, a szőlőből elsősorban mazsola lesz.

ujgur-üzbég ételAz Altun Diyar (jelentése: arany hely) étteremben Mihray Ümer a hagyományos ujgur-üzbég ételeket kínálja úgy, ahogyan bármelyik ujgur nő otthon tenné. Aki náluk nem tud főzni, nem alkalmas feleségnek. Nagy családokban élnek, közösen étkeznek, csak a nők dolgoznak a konyhában. Boszorkányos ügyességgel gyúrják, nyújtják, kézzel tekerik a tojás nélküli tésztát (lahman), majd kifőzik, és csípős bárányraguval, sokféle zöldséggel tálalják. Maguk sütik a kenyeret, amit dióval, sajttal, tojással töltenek meg. Kedvelik a gyümölcsöket és az édességet.

Mihray ÜmerMihray Ümer igen csinos hölgy, kiválóan beszél magyarul, hiszen négy évig tanult földrajzot Szombathelyen. Egy ideig tanított, de hiányzott neki a fizikai munka, ezért nyitott vendéglőt. A kis üzlet portálján kínai nyelven kínálja az étlapot, bár a konyha nem hasonlít ahhoz a kínai konyhához, amilyet mi megszoktunk az itteni gyorséttermekben. Szó sincs szokásos ételekről, hiszen minden frissen készül – ráadásul egy nappal előbb meg kell rendelni a kívánt ételt. Vendégköre ezért a Garay utca és környezete kínai üzleteire épül, futó vendéget nem tudnak fogadni. Ásványvizet, üdítőt, kávét nem tartanak, viszont többször is teletöltik a vendég poharát zöld kardamom-teával. Az ételárak 1-2 ezer forint között vannak Mihray Ümer szerint 10-11 fő ujgur diák tanul a magyar egyetemeken, és lassanként betérnek hozzá magyarok is, bár egyelőre csak kínai nyelvű étlapjuk van.

Altun Diyar étterem BudapestenAki különleges élményre vágyik, látogasson el a Garay utca 23-ba!

 

Dobi Ildikó – EuroAstra
(a képeket Okolicsányi Zoltán készítette)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s