November elseje a kelta Samhain ünnepe

Közzétette:

 

 

Ezen a napon eltűnnek a természetes és természetfeletti dolgok közötti határok.

 

A kelta év két részből állt: a téli fele Samhainnal kezdődött, amely jelenthette egyben az új év kezdetét is, a nyári fele pedig május elsején Beltene vagy Cétshamhain ünnepével köszöntött be. Ebben az időszakban a világegyetem megszokott rendje felborul, ideiglenesen eltűnnek a természetes és természetfeletti dolgok közötti határok, nyitva van a sídh, s az összes isteni lény valamint a halottak szelleme szabadon jár-kel az emberi lények között, és néha erőszakosan beleavatkozik a dolgaikba. Másrészt ez az idő, amikor a legkönnyebb bejutni a sídh-be; ekkor a legsebezhetőbb a sídh – ha akad olyan halandó, aki elég bátor ahhoz, hogy területére merészkedjen. Ilyen halandó az Echtra Nerai (Nera kalandja) című történet hőse.

 

samhain

 

Samhain előestéjén Ailill és Medhbh, Connacht királya és királynője azt ígéri, hogy tetszése szerint választhat díjat magának az, akinek sikerül fűzfavesszőt kötnie valamelyik előző nap felakasztott fogoly lábára. Egyedül Nera fogadja el a kihívást. Odamegy a bitófához, de csak a holttest útmutatásával sikerül megkötnie a fűzfaveszőt. Miután ezzel meglennének, a tetem azt mondja, hogy szomjas, mire Nera a hátán elcipeli egy házba, ahol talál vizet.

Ezután fogja a holttestet, visszaakasztja a bitófára és visszamegy Cruachain királyi udvarába, de az egész udvar lángokban áll, s a lángok körül az udvar népének levágott fejei hevernek. Amikor a támadók elvonulnak, Nera követi őket Cruachain Barlangjába – a túlvilág egyik híres kapujába. Mikor már bent van a sídh-ben, felfedezik ottlétét, de megengedik neki, hogy ott maradjon. A sídh lányai közül vesz magának feleséget, akitől megtudja, hogy amit látott, Cruachain udvarának pusztulása, csak jóslat volt. A következő Samhainkor azonban a jóslat valóra fog válni, hacsak nem dúlja fel előtte valaki a sídh-et. Nera nekivág, hogy figyelmeztesse övéit; vadfokhagymát, kankalint és aranypáfrányt, csupa nyári növényt visz magával, hogy elhiggyék neki, hol járt.

Amikor visszatér, barátait ugyanúgy találja az üst körül ücsörögni, ahogy hagyta őket, noha időközben nem kevés dolog esett meg vele. Amikor újra eljön a Samhain a connachti harcosok megtámadják és kifosztják a sídh-et, és Írország három nagy kincsét viszik magukkal. Nera azonban a sídh-ben marad családjával együtt, és nem is távozik onnan ítéletnapig.

(forrás: MacCana: Kelta mitológia. Corvina, 1993)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s