Konzum Karácsony

Közzétette:

Mindenkit veszélyeztet a karácsonyi pszichózis

 

A beteges vásárlási láz, és a szétesett családok karácsonyi kötelező időtöltése is komoly veszélyeket hordoz magában Dr. Szöőr Anna pszichológus szerint.

karacsonyxA karácsonyi pszichózis fogalma már évek óta ismert, lassan egy lesz a pszichiátria intézményesített divatdiagnózisai közül. Az ünnepek környékén tapasztalható szorongásnak több kiváltó oka is lehet, Dr. Szöőr Anna pszichológus-jogász szerint a társadalom minden rétegét veszélyezteti.

„Már a fogalom felvetése is abszurd,hiszen a Karácsony elvileg a szeretet ünnepe. Az ünnep vallásos jellege már rég a múlté, az igazi  szeretet pedig a szétesett családok többségénél eltűnt. Manapság leginkább konzum Karácsonyról beszélhetünk, ami a fogyasztói társadalom szüleménye. Valljuk be, az ünnep legfőbb mozgatórugója a kereskedelem. Ezek mind hozzájárultak a karácsonyi pszichózis kialakulásához” – mondja a szakember, aki konkrét kiváltó okokat is említ.

„A beteges vásárlási láz a karácsonyi pszichózis egyik fő okozója, amely ilyenkor szinte minden embert anyagi helyzetétől függetlenül jellemez. Aztán az a fajta szorongás is ide sorolható, ami a szétesett családokban megmutatkozik. A gyermekek és a szüleik is rosszul érzik magukat attól, hogy ki, kivel, mikor és milyen szájízzel ünnepel. Mert a karácsonyi együttlét persze a rokonság számára kötelező… De ki gondol ilyenkor a gyermekekre, akik meghitt  Karácsonyra és igazi családra vágynak?” – teszi fel a kérdést Dr. Szöőr Anna, az ország első gyermekes társkereső irodájának alapítója, aki azt tapasztalja, hogy az ünnepek közeledtével egyre többen kérik a segítségét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s