A gombák gyógyító hatásai

Közzétette:

 

 

A mikroszkopikus méretű gombák hatóanyagairól számos cikk található, ám az ehető gombák jótékony hatóanyagainak tanulmányozása viszonylag friss tudományterületnek számít. Utóbbiak specifikus anyagainak megismerése érdemben csak 75 éve kezdődött el, míg a mérgező gombák vizsgálatairól már 200 évvel korábbról is vannak írásos anyagok.

Shiitake_mushroom

A gombák az élővilág jelentős méretű csoportját alkotják: bár a tudományosan leírt fajok száma csupán százezer körüli, a létező, de még nem ismert fajokkal együtt számukat milliósra becsülik. A régi felfogás alapján a növényekhez sorolták őket, a gombákkal foglalkozó tudományág, a mikológia fejlődésével azonban kiderült, hogy önálló – a növényekkel és az állatokkal egyenrangú – csoportot képeznek. Gondoljunk a rengeteg mikroszkopikus, fonalas, termőtestes, vízben, talajban élő vagy az állatokat és a növényeket fertőző gombákra. A mindennapi életben is számos területen találkozunk velük, az alapvető élelmiszereink (kenyér és egyéb pékáruk, egyes sajtok), élvezeti cikkeink (sör, bor, pezsgő), gyógyszereink (antibiotikumok) vagy a kulináris csemegék (szarvasgomba, rókagomba) jókora részét köszönhetjük a gombavilág képviselőinek. A betegségeink (bőrgomba stb.), illetve a termények, tárolt élelmiszerek romlásának (egyes penészgombák stb.) egy részét is gombák okozzák. Ezekből a példákból is látszik, hogy mennyire sokrétű élőlénycsoportról van szó. Napjainkban egyre nő a gombák felhasználása az ipari, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi területeken is.

A shiitake gombáról

Az ehető gombák közül is a shii-take (az elnevezés ennyit tesz: Shiitake_(Lentinula_edodes)„Shii fán élő”, magyar megfelelője nem hivatalosan az „illatos fagomba”, latinul: Lentinula edodes) volt a nyugati kutatók szemében a „Szent Grál”, jóllehet a kínai tradicionális orvoslás már több évszázada hasznosította jótékony hatásait. Sőt, magának a shii-take gombának a fogyasztása körülbelül 2000 évre nyúlik vissza, igaz, kizárólag ázsiai országokban ették. A termesztett csiperke fogyasztásának kezdete viszont csak a XVI. századra tehető, helye Franciaország.

A shiitake gomba egészségügyi előnyei

A shiitake gomba egy Kínában, Japánban és más ázsiai országokban őshonos gombafaj. Ezekben a kultúrákban nemcsak táplálkozási célzattal termesztik, hanem rendkívüli gyógyító tulajdonságait is felhasználják már évszázadok óta. A shiitake gomba igazi csodaszerként ismert, hiszen kiváló gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az erejét a lentinan nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését és a fertőzések, betegségek leküzdését szolgálja.

Tápanyagtartalma és antioxidáns tulajdonságai

A shiitake gomba része az egészséges táplálkozásnak, hiszen rendkívül alacsony a kalóriatartalma, nem tartalmaz zsírt, viszont tápanyagokban gazdag. A shiitake gomba kiváló forrása az A-, B-, B12-, C- és D-vitaminoknak, valamint teli van olyan ásványi anyagokkal is, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink, a szelén és a niacin. A shiitake gomba kiváló forrása a diétás rostnak és a fehérjének, több aminosav lizin, arginin, metionin, fenilalanin van benne, mint a húsban.

Amellett, hogy magas az A- és C-vitamin tartalma, melyek nagyszerű antioxidánsok, a shiitake gomba tartalmazza a legtöbb L-ergothioneine anyagot is, amit a szervezet maga nem képes termelni, így csak a táplálkozással vihetjük be a szervezetünkbe.

 

Csökkenti a koleszterinszintet

Egy tanulmány szerint az eritadenin nevű aminosav, ami jelen van a shittake gombában, képes csökkenteni a koleszterinszintet. A kutatók állítják, hogy az eritadine kivonat vagy a szárított shiitake gomba nagy hatással van az összkoleszterinszintre.

Rák

A lentinanról, a gombából kivont béta-glükánról kimutatták, hogy stimulálják az immunrendszert, aktiválják a specifikus sejteket és proteineket, melyek így megtámadják a rákos sejteket. A lentinan a test védekezési rendszerét, a limfokin-indukált ölősejteket és a természetes ölősejteket aktiválja. A kemoterápiához adott lentinan képes meghosszabbítani az egyén életét egy előrehaladott vastagbél- vagy gyomorrák esetében.

 

Forrás: Élet és Tudomány, shiitakegomba.hu

Képek: Wikimédia Commons

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s