Az életfontosságú D-vitamin, amiről egyre többet tudunk

Közzétette:

 

 

Az utóbbi időben a D-vitamin a tudományos világ érdeklődésének középpontjába került – már inkább hormonnak, mint vitaminnak tekintik, mely számtalan élettani folyamatot szabályoz, s hiányának súlyos következményei vannak.

napozás

Kiderült, hogy a D-vitaminnak nem csak a csontanyagcserében van meghatározó szerepe, hanem szabályozza a sejtek növekedését és differenciálódását, befolyásolja az immunfunkciókat, hiánya esetén növekszik sok krónikus betegség (pl. szívbetegség, magas vérnyomás, 2 tip. cukorbetegség, elhízás, daganatok, allergiák stb.) kialakulásának a kockázata.

Szervezetünk 3 forrásból jut D-vitaminhoz:

 1. Táplálékból – a növényekben D2-, a halakban D3-vitamin található.
 2. UV-sugarak hatására a bőrben képződik – ez a legjelentősebb forrás.
 3. D-vitamin készítmények szedése által.

Kevés táplálék tartalmaz jelentős mennyiségű D-vitamint (pl. zsíros tengeri halak, halmáj), így ebből nem fedezhető a napi szükséglet. D-vitamin ellátottság szempontjából rizikó-csoportba tartoznak a várandós nők, a koraszülöttek, az idősek, a vese- és a májbetegségben szenvedők, az epilepszia elleni és szteroid terápiában részesülők, de az elhízott vagy túlsúlyos felnőttek is.

A vérszérum optimális D-vitamin szintje 75-100 nmol/l között van, a 12,5 nmol/l alatti érték súlyos D-vitamin hiánynak minősül. A megfelelő szint eléréséhez naponta (de minimum heti kétszer) 10-15 perc direkt napfény szükséges az arcra és végtagokra vagy a hátra. Sötét bőrszínűeknél 5-10-szer hosszabb idő szükséges, de idős korban is csökken a bőrben a D-vitaminképződés, így 70 éveseknek 4-szer annyi napozás szükséges, mint 20 évesen. A magas faktorszámú fényvédő krémek, vagy az árnyékolás 97–99%-kal csökkenti a bőrben a D-vitaminképződést.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a megnövelt D-vitamin bevitel erősebb csontokat és izmokat, jobb egyensúlyérzéket teremt, ami csökkenti az időskori elesések, csonttörések gyakoriságát.

A D-vitamin génjeinket is befolyásolja. Szabályozza az endokrin működést, az inzulin és a vese-hormon produkciót, hiánya növeli az autoimmun megbetegedések, rheumatoid arhtritis, diabetes, gyulladásos bélbetegségek, sclerosis multiplex, szív-érrendszeri és a rosszindulatú daganatos megbetegedések kockázatát, de szerepe van a hangulatszabályozásban is, hiánya depressziót okozhat, különösen a téli hónapokban.

Mára már sejtszinten tisztázódott az összefüggés az elhízás és a D-vitaminhiány között.

Immunrendszer szabályozó szerepe már régebben ismert, főként az influenza-szerű betegségek megelőzésében igazolódott a D-vitaminbevitel fontossága.

Magyarországon ez év februárjában 14 orvos-szakma képviselői megfogalmazták ajánlásukat mind a preventív, mind a terápiás D-vitamin bevitelre vonatkozóan. Ebből kiemelnénk a megelőzésre vonatkozó irányelveket:

 • A D-vitaminhiány megelőzése egészséges egyéneknél is indokolt.
 • A fokozott kockázatúaknál egész évben javasolt a preventív célú D-vitamin bevitel, egészséges egyéneknél csak a téli-kora tavaszi hónapokban.
 • A D-vitaminhiány megelőzéséhez szükséges D3-vitaminpótlást szájon át szedhető megbízható készítményekkel kell biztosítani.
 • A D-vitaminhiány megelőzésre javasolt D3-vitamin dózisok Magyarországon (Konszenzus Konferencia alapján):
  Csecsemők: 400–1000 NE/nap
  Gyermekek (1-6 év): 600–1000 NE/nap
  Gyermekek (6 év felett): 600–1000 NE/nap
  Serdülők: 800–1000 NE/nap
  Felnőttek: 1500–2000 NE/nap
  Kövér felnőttek: 3000–4000NE/nap
  Terhes nők: 1500–2000 NE/nap

 

Dr. Sándor Edit
orvos-szaktanácsadó – ParaMedica Egészségmagazin

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s