KAMALDULI SZERZETESEK – 400 ÉV MAGÁNYBAN

Közzétette:

Kalota, 2005-09-02 18:30

Manapság a legtöbben szorongunk a csendtől, nem szívesen szembesülünk legbenső énünkkel, félünk mélyen magunkba nézni, hiszen esetleg kénytelenek lennénk újraértékelni az életünket. A némaságot fogadott kamalduli szerzetesek nem félnek mindezektől, – szelíd derűvel szemlélik a világot. Ez a derű, sőt néhol humor sugárzik a majki volt kamalduli remeteség foresteria épületében június 25-én megnyílt, és október 30-ig látogatható fotókiállítás valamennyi képén.

majk _02
A kiállítást a Műemlékek Állami Gondnoksága a Budapesti Lengyel Intézet segítségével hozta át Lengyelországból, ahol a Dziennik Polski című újság szervezésében mutatták be. A képek a Krakkó melletti Bielanyban működő kamalduli kolostor életét, a remeték mindennapjait mutatják be hat fotóművész tolmácsolásában. Ahogy Maksymilian M. Witold Kozlowski atya, a Bielany-i kolostor rendfőnöke írja a kiállításról készült katalógus előszavában, a kolostor 400. évfordulója alkalmából ily módon szeretnének beszélni magukról, életükről, örömeikről, szomorúságaikról és elhívatásukról.
Ma a kamalduli rendnek kilenc kolostora van, összesen hatvan szerzetessel. Saját szabályzat szerint élnek, amelynek egyik eleme a némasági fogadalom. A szerzetesek magányosan élnek különálló cellaházaikban, csak a szentmiséken, imákon, és a fő ünnepeken az ebédlőben, közös étkezéskor találkoznak egymással. Szép küldetésük, hogy imádkoznak a világon mindenkiért, azokért, illetve azok helyett is, akik maguk soha nem fordulnak Istenhez. Fehér ruhájuk jelképezi, hogy ők meghaltak a világ számára.
majk _03
Hazánkban a kamalduli szerzetesrend ugyan csak néhány évtized hosszáig működött, mégis Magyarországon egyedülálló, és egész Európában ritkaság számba menő műemlékkel gazdagodott általuk kulturális örökségünk. A tizenhét egyforma cellaházból és főépületből álló remeteség falai között ezidáig is semmihez sem hasonlítható hangulat és békesség fogta el az embert, amióta pedig a kiállítás megnyílt, szinte megelevenednek a foresteria egyszerű, meszelt falai. A képek közvetítésével többet megérthetünk abból a különleges szellemiségből, amely a kamalduli szerzetesek sajátja, és amelyet a műemlékegyüttes legbelül hordoz magában, megérintve az idelátogatót.

Forrás: Műemlékek Állami Gondnoksága

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s