Lajos Szimonidesz

Szellemek

Közzétette:

 

 

Az alacsonyabb rendű istenek és szellemek közt a határvonal elmosódottabb. Ez a pont az, amelyen az embereket a vallásos felfogás általában közelebb hozza az istenek világához. Az emberben levő erő, a lélek, az élet sem vész el, hanem a halál után felszabadul s testtelenségében sokkal nagyobb lehetőségek nyílnak a számára, mint amilyenek életében állottak rendelkezésére. Könnyebben mozog, láthatatlanul beleavatkozik az élők élete folyásába, árthat nekik, de segíthet is rajtuk. Ezen alapszanak a halottak szellemeitől szabadulni igyekvő és az őket távol tartó szokások, viszont ugyanez a hit az alapja az ősök tiszteletének. A szellemek számára nyitva az út, hogy közelebb juthassanak az istenekhez s a másvilágon összekeverednek az ég többi lakóival.

A szellemek visszajárhatnak a földre és nincs elzárva előlük az a lehetőség sem, hogy más testben újjá is születhessenek. Az ind lélekvándorlás-tan a lélek továbbélésének a közönséges kísértetnél sokkal mélyebb válfaja, melynek észbontó következményei elől Buddha a Nirvána, a végső és tökéletes megsemmisülés gondolatához menekült.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (16. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s