Janos Thorma

Thorma János – Szenvedők

Közzétette:

 

 

Thorma János: Szenvedők, 1892

Olaj, vászon, 250 x 300 cm,Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

A gyász témája irodalmias előadásmódra talál Thorma János festményén. Temetői jelenet, amely láttató módon azt példázza, hogy a halál nem válogat, de a gyászolók akarva, nem akarva még őrzik az anyagi kiváltság megkülönböztető jegyeit. Az adakozó pillanat készteti a fekete ruhás hölgyet együttérző, gyengéd csókra a parasztcsecsemő felé. A kalapos-kesztyűs férfi zsebkendőt tart a szája elé – fullasztja az őszi köd -, tekintete már kifelé tart e síri helyről. Háttérben a csipkefinomságú fák között kendős parasztasszonyok párkákként állanak a síroknál, alighanem a honvédsíroknál…

Mert a e kép festője évtizedes lelkesedésével ismételte a Talpra magyar témáját, átélve lobogó indulattal 48 történelmét, némely képvázlatában sikerült is azt elevenítenie, bár a végső kivitelezés során képzelete elfáradt.

Thorma János

Janos ThormaFestő. A Mintarajziskolában Székely Bertalan növendékeként megkezdett tanulmányait Münchenben Hollósy Simonnál, majd Párizsban a Julian Akadémián folytatta. 1891-ben festette első nagyobb képét, a zolai naturalizmus hatása alatt álló Szenvedőket (Magyar Nemzeti Galéria), ezt rövidesen az Ébredés c. kompozíció követte. 1896-ban fejezte be egyik legjelentősebb alkotását, a legnagyobb méretű magyar történelmi képek egyikét, az Aradi vértanúkat, amely tárgya miatt rendkívüli népszerűsége ellenére sem kerülhetett a millenniumi kiállítás művészeti csarnokába. Külön kiállításon történ bemutatása után végre 1931-ben a Történeti Képcsarnokba került, majd a kiskunhalasi múzeumba.

1899-ben Spanyolországban és Hollandiában járt. Rembrandt hatását tükrözi a Békesség veletek c. Krisztus-képe. 1898-ban kezdett hozzá élete fő művének szánt, húsz éven át készülő Talpra magyar c. kompozíciójához (a kiskunhalasi múzeumban). Ezt követő képei (Kocsisok közt, 1901; Szeptember végén, 1903; Kártyázók, 1904; Cigányok, 1905; Ibolyaszedés, 1920; Majális, 1921) között egyik legismertebb műve az Október eleje (1903), amely Münchenben és a Saint Louis-i világkiállításon aranyérmet nyert.

Művészetének stílusa eléggé összetett. A francia naturalizmus követőjeként indult, majd hatott rá Munkácsy romantikus realizmusa, egyeztetni próbálta a romantika és naturalizmus elveit. A húszas évektől a jellegzetes nagybányai stílus képviselője. A nagybányai művésztelep egyik alapítója (1896), majd 1902-től a festőiskola tanáraként nagy szolgálatot tett a művészeti nevelés ügyének is. 1919 után a telep vezetője volt, lelkes munkássága akadályozta meg a háború után a művésztelep teljes széthullását. A róla elnevezett kiskunhalasi múzeum őrzi életművét. Több művét (Kártyázók, Nyár, Március 15., Budavár visszavétele) és önarcképeit őrzi a Magyar Nemzeti Galéria.

Forrás: Képzőművészet Magyarországon (hung-art.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s