Tornai József

Tornai 90

Közzétette:

 

 

Tornai József Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót, a Nemzet Művészét, az Írószövetség egykori elnökét és örökös tagját, valamint az MMA alapító és rendes tagját köszöntötték az Írószövetség székházában október 27-én 90. születésnapja alkalmából. Október 11-én pedig a Hitel folyóirat szerkesztősége tartott születésnapi estet a művész számára a Barabás villában, s az eseményen bemutatták a művész válogatott verseinek kötetét, A virágos föld titkait, amelyet a Hitel Könyvműhely adott ki.

Tornai JózsefAz Írószövetségben Tornai Józsefet köszöntötte: Mezey Katalin az MMA Irodalmi tagozata, Mirtse Zsuzsa a Magyar Alkotóműveszeti Közhasznú Nonprofit Kft., Radics Péter, a Petőfi Irodalmi Múzeum, Szakonyi Károly, a Magyar Írók Egyesülete, Szentmártoni János a Magyar Írószövetség, Turczi István a Magyar PEN Club részéről, valamint levélben Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A méltatások között Szabó András előadóművész olvasott fel Tornai-verseket, köztük a Drága nyelvem, zöld lebegés őrülete és a Király és királynő címűeket. Zongorán Magyar Valentin, nagybőgőn Devich Benedek játszott. Hoppál Péter levelében azt hangsúlyozta, hogy Tornai József az emberi lét, a mindenség egészével szembesíti olvasóit, miközben saját elfeledett teljességük felé vezeti őket. Mezey Katalin arról beszélt, hogy idestova 56 éve ismeri Tornai Józsefet és a verseit, és hogy minden kötetében újra meg újra nekifut a lét megértésének. Szentmártoni János, Mirtse Zsuzsa, Szakonyi Károly, Turczi István és Radics Péter is annak a különleges szellemi tágasságnak adott hangot, amely Tornai József szemléletét és munkásságát jellemzi. Maga Tornai József többek közt arról beszélt, hogy szinte minden pályatársa és barátja meghalt már, ezért is örül mindazoknak, akik eljöttek őt köszönteni, valamint arról a felfogásáról, hogy egy költő törekedjen arra, hogy tudjon mindent, amit ember tudhat, noha a világ megismerhetetlen.

A Hitel folyóirat estjén Ágh István, Alföldy Jenő, Jánosi Zoltán, Papp Endre és Szikra János méltatta az alkalomra írt miniesszéjével a művészt. Tornai-verseket Kakasy Dóra színművésznő olvasott fel, klasszikus zenével pedig a Triola Fúvösötös szolgált. A Nagyszalontán rendezett Arany János-ünnepségen való részvétele miatt Ágh István nem tudott jelen lenni, így a köszöntőjét Léka Géza olvasta fel. A méltatók Tornai József rendkívül komplex és sokszólamú költészetének egy-egy aspektusáról beszéltek. Ágh István írásában a Tornai József költészete és a népdalok közti szoros kapcsolatot ecsetelte. Alföldi Jenő Tornai istenes verseiről mondta el gondolatait. Jánosi Zoltán, aki a válogatott versek kötetét szerkesztette, és utószót is írt hozzá, azt az emberiség egész történetét átfogó szellemi tájékozottságot hangsúlyozta, amely Tornai Józsefre és műveire jellemző. Szikra János a személyes érintettségéről beszélt Tornai József költészetét illetően. Papp Endre, a Hitel főszerkesztője pedig a szabadság és a szabadságra törekvés szempontjából elemezte Tornai József líráját és prózáját. Maga a művész alapvető tapasztalatáról beszélt, a lét valószerűtlenségéről és misztériumáról, s ecsetelte azt a paradoxont, hogy bár a lét kifejezhetetlen, a művészek feladata mégis az, hogy kifejezzék a létet.

Tornai József munkásságáról, írói-közéleti pályájáról az akadémikus honlapján, itt lehet bővebben tájékozódni.
A Magyar Művészeti Akadémia 2016-ban adta ki Alföldy Jenő Tornai Józsefről írt 
kismonográfiáját.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s