Szunyoghy András kiállítása

Közzétette:

 

 

Ebben az évben (augusztusban) lesz 70 éves Szunyoghy András grafikusművész. A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának tagja foglalkozik sokszorosító grafikával, tervezett már bélyeget, de munkásságának középpontjában az ember és az állat anatómiájának megrajzolása és a tanítás áll. Anatómiai témájú, rajzot tanító könyvei több mint húsz nyelven jelentek meg. Az újpesti művész kiállítással ünnepel a Vigadó Galériában.

 

Szunyoghy András: ló

 

Szunyoghy András művészi életútjának jellemzői: a grafikai technikák kivételesen magas szintű elsajátítása és alkalmazása, egyéni művészi felfogás, az ember- és állat-anatómia iránti felfokozott érdeklődés, kutatómunka, könyvek írása, illusztrálása, melyek tudományos és ismeretterjesztő funkcióknak egyaránt eleget tesznek. Grafikai munkássága a képgrafikai és a tervezőgrafikai területet egyaránt érinti. Szenvedélyes pedagógiai tevékenység jellemzi, állami iskolarendszerben és azon kívül, többféle szinten. Jelentős a már említetteken túl tanári munkássága a zebegényi Szőnyi István Szabadiskolában, a Honvédelmi Minisztérium irányításával működő szakköri tevékenységben. Jelentős művészetszervezői tevékenysége lakóhelyén, Újpesten, a város kulturális közéletének aktív és meghatározó egyénisége.

A vizuális nevelés klasszikus értékeinek ötvözése a ma igényeivel. A művészetben pedig az ember szeretetét és a humort akarom a legjobb képességeim szerint őszinte alázattal szolgálni.

Szunyoghy AndrásSzunyoghy András 1982-ben a Képzőművészek Szövetsége megbízásából sokszorosító grafikai műhelyt rendezett be a Római Magyar Akadémián. Kiállított Firenzében, a Medici Palotában, Assisiben és a Római Magyar Akadémián. Róma mérföldkő volt az életében. Itt határozta el – „egy borgőzös estén” –, hogy elkészíti az Állatok anatómiáját. Ember- és állatanatómiai albumait, Rajziskola, majd Nagy rajziskola című könyveit világszerte ismerik és használják. Rézmetszésű bélyegeivel 1995-ben elnyerte az “Év bélyegtervezője” díjat.

2013 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Szunyoghy András “70 éves lettem” című születésnapi kiállítását Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg május 17-én, 2016. július 3-ig nézhető meg a Pesti Vigadóban.

Szunyoghy András bélyeg Szunyoghy András (lino)

 

2016. május 18. – július 3.

Pesti Vigadó (1051 Bp., Vigadó tér 2.)

Vigadó Galéria, V. szint

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s