Eric Knight

Közzétette:

 

 

Eric Knight (Menston, 1897. április 10. – Holland Guyana, 1943. január 15.) angol regényíró, novellista. Leghíresebb műve a Lassie hazatér című regény. 1942-ben, röviddel a halála előtt felvette az amerikai állampolgárságot.

 

Eric_Knight

Eric Knight (Forrás: Lassie.net)

Élete

1897. április 10-én született Angliában, a Yorkshire-megyei Menstonban, Frederic Harrison és Marion Hilda Knight négy gyermeke közül harmadikként. Mindkét szülője a kvéker vallást követte. Édesapja gazdag gyémántkereskedő volt Dél-Afrikában, ám mikor Eric két éves volt, meghalt – megölték a búr háborúban. Ezt követően édesanyja egyedül nevelte fel, aki Szentpéterváron, majd 1905-től az USA-ban vállalt nevelőnői állást.

Knight Amerikában szépművészeti tanulmányokat folytatott, majd az első világháborúban a kanadai hadseregben szolgált, később újságíró lett belőle. 1934-től évekig hollywoodi forgatókönyvíró volt. Kétszer házasodott, első feleségét, Dorothy Hallt 1917-ben vette el: három lányuk született, később elváltak. Második felesége Jere Brylawski volt, akivel 1932-ben kötött házasságot.

Első regényét 1936-ban írta (Song on Your Bugles) észak-angliai munkásokról. A Lassie hazatér (Lassie Come-Home) 1940-ben jelent meg – Knight maga is skót juhászkutyák tenyésztésével foglalkozott. A második világháborúban őrnagyként szolgált az USA hadseregében. A Légy hű magadhoz (This above all) című regénye a második világháborús irodalom egyik jelentős darabja. 1943. január 15-én halt meg repülőbalesetben Holland Guyanában (ma Suriname).

Forrás:Wikipédia

„Azt hiszem, minden, amit valaha is tettem és írtam, csupán előkészület volt ehhez a könyvhöz” – mondta művéről a szerző, és bár nem önéletrajzi regényt írt, hősének sorsában, világszemléletében Eric Knight életútjára, mélységes humanizmusára, nemes emberségére ismerünk.

Egy esztendővel halála előtt fejezte be életének fő művét, ezt a regényt, melynek minden sorát az igazság kimondásának felelősségérzete hatja át. Knightot mélységesen felháborította az angol uralkodó osztály bűnös nemtörődömsége, amellyel a fasizmus térhódítását szemlélte. Regénye mindenekelőtt vádbeszéd a politika ellen. Knight a háború komor, mégis reményteli, változásokat ígérő végnapjaiban, lázas gyorsasággal, szinte az eseményekkel egy időben írta meg művét, a munkásosztálynak az egész nemzetért való felelősségét átérezve, az igazság kimondásának szenvedélyével. Ezt a felelősséget ábrázolta a kiváltságos osztályokért többé harcolni nem akaró, a hazájáért, a jövőért a harcot mégis vállaló főhős válságában.

Eric Knight maga is vállalta a harcot ezekért az eszmékért, reményekért. 1943-ban, szolgálat közben halt meg repülőbalesetben.

Forrás: Eric Knight – Légy hű magadhoz (Fülszöveg) Európa Könyvkiadó Budapest 1983 ISBN 963 07 3168 1

A Légy hű magadhoz cselekménye

Tombol a második világháború, Angliára hullanak a bombák, a brit társadalom élete fájdalmasan felbolydul. Ekkor találkozik két fiatal: Prudence, a gazdag arisztokrata lány és Clive, az alacsony sorból származó fiú. Megszeretik egymást, tervezgetik majdani életüket, amelyről a lelkük mélyén mindketten sejtik, hogy csak vágyálom, szörnyűségeket megszépítő illúzió… Clive, a katona – a “lázadó Anglia fia” -, rádöbben, hogy nem az elnyomottakért harcol, hanem a háborút előidéző vezető rétegek érdekeiért. Megszökik a katonaságtól, és abban a reményben hal meg, hogy a háború után mégiscsak egy jobb világnak kell következnie. A regény megjelenésekor szinte azonnal bestseller lett Angliában és Amerikában is. Úgy beszéltek róla, mint az első nagy regényről, amely a II. világháborúról íródott. Már 1942-ben film készült belőle, amelyet Oscar-díjjal jutalmaztak.

A háború sajátságosan emberi tevékenység, és azt hiszem, hogy amíg lesznek emberek, addig lesznek háborúk is.”

405. oldal, 28. fejezet, 1983.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s