Ibéria és Afrika iszlám kultúrái

Közzétette:

 

 

Dél-Ibériában és Északnyugat Afrikában az iszlám sajátos hagyományt teremtett. Andalúziában a muszlim, zsidó és keresztény eszmék keveredése különösen kiemelkedő tudományos és kulturális eredményekhez vezetett.

alhambra-08a

 

Ibériában az iszlám 711-ben jutott hatalomra. 929-ben az Omajjád-dinasztia córdobai emírje, III. Abdurrahmán kalifává nyilvánította magát. Ebben a kalifátusban patronálták a képzőművészetet, és az irodalmat, azon belül is a költészetet, és számos mecsetet építettek. Itt megtűrték mind a zsidó, mind a keresztény közösségeket, s ennek köszönhetően alakult ki a sajátos andalúz kultúra. 1031-ben aztán polgárháború vetett véget ennek a virágkornak, és az Omajjádok helyére a sokkal puritánabb marokkói Almorávidák és Almohádok léptek. Időközben a félsziget spanyol keresztény királyságai szorgalmasan haladtak előre korábbi területeik visszafoglalásával, azaz a reconquistával.

1238-ra már csak a granadai Naszridák, az Alhambra építtetői maradtak mutatóba a muszlim uralkodók közül, ám 1492-ben őket is elűzte Kasztília és Aragónia (vagyis az immár egyesült Spanyolország ) serege.

Jarrón_tipo_Alhambra_(M.A.N._Madrid)_01

Alhambra-váza
A Naszrid-kori mázas vázákat fő lelőhelyükről Alhambra-stílusnak nevezték el. Általában körte alakúak, arany és kobaltkék színűek.

Hiedelmek és rítusok

Észak-Afrika és Ibéria egyaránt a kereszténység bástyája volt, amíg az előbbi csaknem teljesen iszlamizálódott, az utóbbiban fennmaradt több zsidó és keresztény közösség is. Őket hívták mozaraboknak, mivel az arab kultúra számos elemét átvették.

koran

Korán
Ezt a korán-oldalt a 10. században kialakult magrebi arab folyóírással írták, amely aztán átterjedt Dél-Ibériára is

Művészet és kultúra

Dél-Ibéria és a Magreb volt a muszlim művészet nyugati határvidéke. Az előbbinek az építészetében érződött a vizigót hatás is. Az Omajjádművészet legjellegzetesebb vonása az elefántcsont-faragás és az ugyancsak finoman faragott stukkódísz lett, egészen a korszak végéig, a 12. századig.

iszlam_lada

14. századi láda
Ehhez hasonló ládákat szicíliai muszlim iparművészek készítettek gazdag megrendelőknek. A 10-11. században Dél-Ibériában is virágzott az elefántcsont-faragás.

casket

Ékszerdoboz Andalúziában

Fenti kép: Oroszlános kút

Az andalúz Naszrida-dinasztia építészeti stílusa észak-afrikai és keresztény elemek ötvözéséből született. A stílus pompás példája a granadai Alhambra (fellegvár) Oroszlános Palotájának belső udvara.

Forrás: Az emberiség története (135. oldal) Corvina Kiadó 2015 ISBN 978 963 13 6315 9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s