Daniel Keyes

Közzétette:

 

 

Daniel Keyes 1927. augusztus 9-én született Brooklynban. Tanulmányait a Brooklyn College-ban végezte, ahol diplomáját is szerezte 1950-ben.
17 éves korában belépett a haditengerészethez, és gazdasági tisztként szolgált. Főiskolai (BA) diplomát szerzett pszichológiából a Brooklyn Egyetemen. Ezután napközben angolt tanított New York közép iskoláiban, este angol és amerikai irodalom szakra járt, hogy megszerezze az egyetemi diplomáját, hétvégeken pedig írással foglalkozott.

 

Daniel Keyes

Daniel Keyes (1927. augusztus 9., Brooklyn, New York, – 2014. június 15., Boca Raton, Florida

Az 50-es évek elején a Marvel Science Fiction című ponyva magazinnál volt szerkesztő, majd 1952 körül az Atlas Comics számára írt horror és sci-fi képregényeket. Ebben az évben vette feleségül Aurea Vazquez Georginát, akitől három gyermeke született. 1955-56-tól már a felkapott EC Comics számára írt a saját nevén, és Kris Daniels, A.D. Locke valamint Dominik Georg álneveken.
Első elbeszélése (mely később regénnyé bővült), a Virágot Algernonnak, 1959-ben jelent meg. Főhőse Charlie Gordon, értelmi fogyatékos, akinek a 70-es IQ-ja egy kísérleti operáció révén 180-ra fejlődik. Szélsebesen nő a tudásvágya, megtanul húsz nyelven, rengeteg tudományban jártas lesz, és idővel lekörözi orvosait saját szakterületükön is. A fejlődés azonban csak időleges, és bekövetkezik a szellemi leépülés. A regényből 1968-ban film is készült, amelynek főszereplője, Cliff Robertson megkapta a legjobb színészi alakításért járó Oscar-díjat. A film olyan magasra tette a mércét, hogy a következő filmes adaptáció elkészülésére az ezredfordulóig kellett várni. Ezzel a művével elnyerte a Hugo- és a Nebula-díjat. 2000-ben pedig az Amerikai Sci-fi és Fantasy írók neki adományozták az Author Emeritus (Idős írók) kitüntetést. Egy szellemileg visszamaradt ember gondolatairól és szeretetéhségéről szóló könyvét a világirodalom legnagyobb hatású művei közt
tartják számon.
Keyes 1966-tól az Ohio állambeli Athén egyetemén angol és kreatív írás szakon tanított. Ugyanitt 2000-ben megkapta a tiszteletbeli professzor címet is.
A pszichológia iránti érdeklődése írói munkásságában is megfigyelhető, jellemző témaválasztása a pszichiátriai problémákkal, elmezavarokkal küzdő ember élete. A Virágot Algernonnak mellett még egy másik híres művét, az Ötödik Sallyt is érdemes megemlíteni. Ebből a művéből három filmfeldolgozás is készült: egy 1968-as amerikai mozifilm mellett egy 2000-es kanadai-amerikai, illetve egy 2006-os francia tévéfilm.
Megtörtént esetet dolgoz fel az író, a Szép álmokat Billy! és a Billy Milligan háborúi című műveiben melyet a főszereplő, (Billy Milligan) vallomása által írt meg, mikor az elmegyógyintézetben volt. Az író 2014. június 15-én halt meg dél-floridai otthonában tüdőgyulladás szövődményei miatt.

 

Forrás: Képes Géza Városi Könyvtár

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s