Schrammel Imre alkotásai Szombathelyen

Közzétette:

 

 

schrammel imreA Szombathelyi Képtárban július 9-től látható Schrammel Imre keramikusművész, a Nemzet Művésze gyűjteményes tárlata, amelynek anyaga a későbbiekben alapjául szolgálhat egy állandó kiállításnak is.

A csaknem száz alkotásból álló kiállítást maga a művész rendezte be, ő választotta ki azt a területet is a szombathelyi képtár első emeletén, amely a tervezett állandó kiállításnak helyet ad a későbbiekben.
A 20. század egyik legjelentősebb magyar keramikusa, Schrammel Imre páratlan értékű és nívójú hagyatékát egy évvel ezelőtt a városra és a Képtárra hagyta. Az életmű körülbelül egynegyede került most bemutatásra szülővárosában.

 

schrammel2
Czenki Zsuzsanna, a Savaria Múzeum általános igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a tárlat kiemelkedő jelentőségű nemcsak a Szombathelyi Képtár, hanem az egész múzeum életében, hiszen Budapest és Pécs is versengett e kivételes gyűjtemény befogadásáért. Schrammel Imre tervezett állandó kiállítása tovább emelné az intézmény nívóját, amelynek birtokában van a Szántó Piroska- és a Derkovits-életmű is.
Gálig Zoltán művészettörténész, a december 17-ig látható időszaki kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a most nyíló tárlat átfogja és bemutatja Schrammel Imre teljes eddigi életútját, megtekinthetőek fiatalon készített hollóházi porcelánjai és azok is, amelyeket a kilencvenes évektől a Herendi Porcelánmanufaktúrával együttműködve készített.

Szombathelyről indultam, s most nyolcvankét év elteltével ide tértem vissza.
Berzsenyi szavaival:

Partra szállottam. Levonom vitorlám.
A szelek mérgét nemesen kiálltam.
Sok Charybdis közt, sok ezer veszélyben
Izzada orcám.

Ebben az időszakban több minden történt, mint századokkal korábban. Munkáim ennek a nyugtalan korszaknak a lenyomatai, hazai tanúi.
Tanulóéveimet az íróasztal mellett kitalált ideológia vezérelte, melyhez a valóságot is át kellett alakítani. A kerámia különösen nehezen tűrte ezt, mert technológiája az őskortól tapasztalati úton öröklődött. Bezártságunkból lehetetlen volt kitekinteni, ezért a földkéreg, az anyaföld jelenségeit igyekeztem a művészet nyelvére fordítani és az agyagot nem nyersanyagnak, hanem a művészetem tárgyának tekintettem. Ennek legjobb példáit a Rábánál találtam. Így sikerült egyéni stílusra hibáznom, mely a mai napig megóvott az utánzástól.
Most emelt fővel állhatok szülővárosom elé, mert minden korszakomat őszintén vállalhatom és köszönettel, hogy összefüggő kísérleteim nem szóródnak széjjel.

Schrammel Imre

A gyűjteményes kiállítást Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitotta meg. Szavai szerint a művek bemutatják azt a kísérletező kedvet, amely Schrammel Imre alkotásaira minden korszakában jellemző volt. Fekete György kiemelte, hogy Schrammel művészetében a szobrászat értékei költöznek be a kerámiába. „Azt valósítja meg, amilyen az anyag szeretne lenni, ha önmaga is gondolkodni tudna” – mondta megnyitóbeszédében.

 

Schrammel Imre a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar iparművész, keramikus, a Magyar Iparművészeti Főiskola egykori rektora, az MMA rendes tagja. Az ezredvégi kerámia művészet megújítója.

 
Forrás: nyugat.hu, Magyar Hírlap

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s