Várdai István csellista a Müpában

Közzétette:

 

 

Ifjú muzsikustitánok és különleges felkészültséget igénylő koncertműsor zárja a Szimfonikus felfedezések sorozatot május 3-án a Müpában. Várdai István, az utóbbi években páratlan nemzetközi karrierbe kezdett magyar csellista – kivételes módon – négy darabban is megcsillogtatja tudását a zenekar szólistapartnereként. Az est egyik fénypontja Dvořák örök szépségű Gordonkaversenye lesz – ez az a mű, amellyel Várdai 2014-ben a müncheni ARD-versenyen is diadalmaskodott.

Vardai_Istvan

Az éppen harmincesztendős csellista a nagyromantika válogatott nehézségű és szépségű darabjaival hódíthat magának újabb rajongókat. Várdai István – aki a Bachtrack komolyzenei szakportál összeállítása szerint 2014-ben a világ második legkeresettebb csellistája volt – mesterkurzusok keretében olyan művészeknél tökéletesítette tudását, mint Natalia Gutman, Natalia Sahovszkaja és Starker János. A Genfi Nemzetközi Zenei Verseny korábbi győztese nem sokáig ült babérjain, hiszen legutóbb tavaly ősszel diadalmaskodott a „versenyek versenyén”, amikor megnyerte a müncheni ARD Nemzetközi Csellóversenyt. Ezzel ő lett az első muzsikus, aki mindkét megmérettetésről trófeával tért haza. A fiatal kiválóság 2013-tól korábbi alma matere, a „csellisták Mekkájának” számító Kronberg Akadémia oktatója, nemrég pedig kinevezték – Baráti Kristóf hegedűművésszel együtt – a Kaposfest művészeti társvezetőjévé.

 

Várdai élményszámba menő koncertjeiről már szerte Európában sokan hallhattak. A pécsi születésű muzsikus egyre gazdagabb repertoárt tudhat magáénak: amint egy nemrég készült interjújában elmondta, általában minden harmadik koncertjén más műsort játszik. Elegáns magabiztossággal mozog a versenymű- és kamarairodalomban, ami szakmai berkekben is közismert: évről évre neves muzsikusokat tudhat partnerei között. Május 3-i koncertjén a romantikus csellóirodalom kiemelkedő darabjait játssza, amelyek közül Dvořák amerikai évei alatt született gordonkakoncertje és Bruch zsidó népzenei ihletésű munkája, a Kol Nidrei nem szorulnak bemutatásra. Mellettük elhangzik Dvořák g-moll rondója és Csajkovszkij mindössze egy hét alatt megkomponált Pezzo capricciosója is. Utóbbi három mű élőben igen ritkán hangzik el: rövidségük miatt nehezen illeszthetők be koncertműsorba. Ráadásul négy, szólóhangszerre és zenekarra írt darabot egy előadáson eljátszani pusztán számszerűsége okán is ritkaságszámba megy, ilyesmire csak a legbátrabbak vállalkoznak, hiszen komoly erőpróbát jelent a szólista számára.

 

Igazgatóként és művészeti vezetőként a koncert hónapjában kezdi meg ötödik évét a zenekar élén Somogyi-Tóth Dániel. Irányításával az elmúlt időszakban megújult Debrecen szimfonikus együttese, a fiatal dirigens a zenei élet új dimenzióját teremtette meg a cívisvárosban. A karmester rendszeresen koncertező orgonaművész is, hobbija a légi fotózás, amelyet ma már professzionális szinten művel.

 

2015. május 3., vasárnap, 19:30

Várdai István és a Kodály Filharmonikusok Debrecen

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

https://www.mupa.hu/program/vardai-istvan-es-a-kodaly-filharmonikusok-debrecen-2015-05-03_19-30-bbnh

 

Várdai István (cselló), Walter Delahunt (zongora) – Rosztropovics: Humoreszk

https://www.youtube.com/watch?v=iSUw8btr7Po

Művészetek Palotája /EuroAstra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s