Híres magyar éttermek és kávéházak – Gundel étterem

Közzétette:

 

 

A közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, ami 2012. július 1-el lépett hatályba pontosan meghatározza, hogy mi is számít hungarikumnak:
„Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”

gundel_haz

A Gundel

Rólunk

A Gundel egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével. Az alapító Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal. Zseniális érzékkel alkalmazta a modern gasztronómiai technológiát. Úttörő munkájával felhelyezte Magyarországot a világ gasztronómiai térképére. A new yorki világkiállítás Gundel Étterméről azt írta a New York Times, hogy az többet tett Magyarország jó híréért, mint egy hajórakomány idegenforgalmi prospektus.

Gundel Károly gasztronómiai történelmet is írt ételeivel. Ahogy nagy zeneszerzőink, Kodály és Bartók a magyar népzenét gyűjtötték össze a történelmi Magyarország széles határain belül, úgy szedte össze Gundel az étel specialitásokat. Éttermében megtalálható volt a kolozsvári káposztától a pozsonyi kifliig, a felvidéki káposztás sztrapacskától a somlói galuskáig mindenféle étel.

A Gundel Ház túlélte a történelem viharait, két világháborút, gazdasági válságokat és az államosítás éveit. Több mint 100 évvel alapítása után is büszkén folytatja Gundel Károly legszebb vendéglátási hagyományait, aki azt mondta:

A Gundel népszerűségének a titka az utánozhatatlan

„Nem is úgy érzem magam, mint egy vendéglős, aki pénzért ételt és italt árul, hanem mint vendéglátó magyar házigazda, akinek a házát megtisztelték vendégei látogatásukkal.”

vendégszeretet, a miliő, amely körbeveszi az embert, a tradíció, ami áthatja az épületet, valamint a legjobb alapanyagokkal dolgozó, folyamatosan megújulni képes konyha.

A csapat

A Gundelben több mint 140 ember dolgozik azért, hogy vendégeink jól érezzék magukat, és maradandó élményekkel gazdagodjanak. Az ő munkájuk eredménye az, hogy törzsvendégeink száma egyre gyarapodik és a Gundel Ház neve több, mint száz éve jól ismert az egész világon.

Séfünk a legnagyobb gondossággal állítja össze évente kétszer változó étlapunkat és rendezvényeink menüsorait, melyet csapata tökéletes hozzáértéssel készít el. Házunk örökös sommelier bajnoka minden fogáshoz a legkiválóbb magyar és külföldi borokat kínálja. Mindeközben a Gundel-ház zenekarának művészi színvonalú játékát hallgathatják vendégeink.

Érkezéstől a távozásig személyesen gondoskodnak vendégeinkről a Gundel Ház hostessei, teremfőnökei és a felszolgálók, akik, mint jó házigazdák az Önök minden kívánságát teljesítik.

Merczi Gábor

Executive Chef

Gabor Merczi Executive Chef

Merczi Gábor karrierjét Magyarországon kezdte, ahol megtanulta a szakma alapjait, majd munkásságát külföldön folytatta. Megismerte a tradicionális francia- és a nemzetközi konyha sajátosságait. Exkluzív hajóstársaságok elegáns éttermeiben, londoni és budapesti szállodák luxus éttermeiben vált vezető séffé mielőtt 2010-ben lehorgonyzott a Gundel Házban.
„A Gundel számomra nem csupán egy munkahely, hanem a magyar gasztronómia múltja, jelene és jövője. Álmaim itt válnak valóra. Ehhez alázat és elhivatottság kell a hagyományos magyar konyha, valamint a Gundel iránt. Ragaszkodom az eredeti magyar alapanyagokhoz és a magyar konyha hagyományos íz világához.”
Felkutatott sok régi Gundel étlapot, hogy kik és mit főztek itt az elmúlt 100 évben, miért lett a Gundel „A GUNDEL”.
Merczi Gábor 2011-ben elnyerte a nemzetközi gasztronómiai szövetkezet, a Chaîne des Rôtisseurs díját a Maître Rôtisseur-t.

Fabók Mihály

Head sommelier

Fabok Mihaly

Bejárta a világot mielőtt a Gundel Házba került. Berlintől Tokióig, a skandináv komphajóktól az amerikai luxushajókig bejárta a pohárnokok izgalmas útját. A világ csaknem minden fontosabb borvidékét meglátogatta, ahol mindent megtanult a borral és a vendéglátással kapcsolatban.
A Gundel étteremben Kozma Kálmán – a Magyar Sommelier Szövetség elnöke – mentorálásával vált a szakma kiválóságává. Három, egymást követő évben elnyert bajnoki címével örökös sommelier bajnok lett.
Nemzetközi hírnévre tett szert. Európa- és világbajnokságokon képviseli Magyarországot és a magyar sommelier-ket. Okleveles nemzetközi borbíráló, a Magyar Sommelier Szövetség tagja.
Fabók Mihályt a bor és a gasztronómia elválaszthatatlan, egymást jól kiegészítő elemei inspirálják, munkája során mindig új és érdekes részletekkel gazdagodik, így szolgálva a Gundel étterem által megkövetelt minőséget és eleganciát.

Horváth Gyula

A Gundel Orchestra vezetője

gundel zenekar

A zenész családból származó Horváth Gyula 6 éves kora óta hegedül. Már 16 éves korától számos hazai és külföldi fellépése volt. Többek között a Sydney Operaházban a milanói Scalában, az USA számos államában, az angliai Magyar Évad Fesztiválon, Kínában a sanghaji fesztivál keretében, valamint a svájci, lichtensteini fesztiválokon volt alkalma megmutatni hazája zenéjét. Több mint 28 ország színpadán varázsolta el a hallgatóságot. Hegedűjátékát 12 önálló CD-n és több, mint 50 lemezen rögzítették.
Virtuóz produkcióját II. János Pál pápa, Helmut Kohl, Harrison Ford, Yehudi Menuhin, Chick Corea és a világ számtalan híressége csodálta. 2004-ben a Nemzetközi Vonópárbaj – mint “Hegedű Világbajnokság” – győztese lett.

Híres vendégeink

Az elmúlt több mint száz évében számos népszerű, ismert közéleti és politikai személyiség, művész és sportoló fordult meg a Gundel étteremben. Közel sem teljes listánkban megmutatjuk, hogy kikre vagyunk a legbüszkébbek.

Hírességek, akik megfordultak a Gundelben
II. Albert monacói herceg • Angelina Jolie és Brad Pitt • Ban Ki-moon • Habsburg Ottó • a Luxemburgi Nagyherceg • Hillary Rodham Clinton • Id. George Bush • II. Erzsébet angol királynő és Fülöp edinburgh-i herceg • Madonna Louise Ciccone (Madonna) • Michael Ryan Flatley • Michael Schumacher • Michel Platini • Placido Domingo • Sir Roger Moore • Rubens Gonçalves Barrichello • Sir Andrew Lloyd Webber • Sir George Solti • Soros György • Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin • Valamennyi magyar köztársasági elnök és miniszterelnök

 

Forrás: http://www.gundel.hu/a-gundel/tortenet/

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s