A skótok földjén

Közzétette:

A skótok rejtélyes Rosslyn-kápolnája, amely A Da Vinci-kód jóvoltából az irodalomba és a filmtörténetbe is bevonult, stílusos úti cél.

Nincs hatékonyabb a diszkrét köntösbe bújtatott, feltűnésmentes reklámnál! Nem csoda, hogy országok, tájegységek, városok nagyobb anyagi áldozatra is képesek, hogy egy-egy közönségsikerre számító film vonzó hátterét adják. Hiszen ha az ifjú szerelmesek, mondjuk, a bájos toszkán tájban találnak egymásra, sokkal jobban megurgik az odalátogatók száma, mint a legköltségesebb óriásplakát-kampánytól.

A hírnév váratlanul jött

Hogy a skót idegenforgalmi hivatal tett-e bármilyen erőfeszítést annak érdekében, hogy az ország egyik óva-féltett műemléke, Rossly kápolnája belekerüljön Dan Brown misztikus regényébe, majd a belőle forgatott filmbe, nem tudom. Valami azt súgja, nem. Mint ahogy valami azt is súgja, a környéken élők nem fogadták kitörő örömmel a váratlan hírnevet és az ezzel járó turistaáradatot. A vendéglátásból élők viszont mindenképpen jól jártak, hiszen A Da Vinci-kód megjelenése óta 56 százalékkal nőtt a kis középkori templomba elzarándokolók száma, amióta pedig itt forgatták a film néhány jelenetét, a skót fővárostól, Edinburgh-tól tíz km-re található műemlék az ország egyik legnépszerűbb turistalátványossága lett.
Az érdeklődőket egyforma mértékben vonzza a kőcsipkés, 15. századi épület szépsége és titokzatossága. Ha a látogató a faragott boltívek alatt belép a dúsan díszített épületbe, valóban elakad a lélegzete (és nem azért, mert elszívta előle a levegőt a sok nyüzsgő turistatárs). A számtalan szimbólum mellett a leghíresebb látnivaló a Kőművesinas oszlopa a maga aprólékosan kifaragott sárkányaival, indáival, faleveleivel, amelyeknek még az erezetüket is pontosan kimunkálták gondos középkori kezek. A legenda szerint a kápolna építési munkálatait vezető kőműves szükségét érezte annak, hogy ihletszerzés céljából Rómába látogasson, ám mire visszatért, a legszebb oszlopot kifaragta az inasa. A mester ezen annyira feldühödött, hogy első mérgében fejbe vágta a jobb sorsra érdemes kőművestanoncot. A fiú sajnos nem élte túl az ütést, viszont a feje ma is ott látható a faragott arcok között, bal halántékán az ütés nyomával.

Üreg a föld alatt

A hagyomány (és főként Dan Brown) olyan misztikus történelmi szereplőket hoz kapcsolatba Rosslynnal, mint a szabadkőművesek, a templomos lovagok vagy a Szent Grál. A csodálatos módon máig épen megmaradt, faragott figurák és jelképek között számtalan olyan akad, amelynek felbukkanására nincs magyarázat. A történelmi rejtvényeket kedvelők például joggal teszik fel a kérdést, honnan kerültek Amerikában őshonos növények ábrázolásai – például a kukorica és az aloé vera – a hideg skót kőfalakra majd ötven évvel az előtt, hogy Kolombusz egyáltalán nekivágott volna az Újvilágba vezető útnak? És vajon mi rejtőzik abban a bejárat nélküli, hatalmas föld alatti üregben, amelynek létére csak az elmúlt években derítettek fényt ultrahangos geológiai mérések? Elvben ez utóbbi kérdésre lenne a legkönnyebb választ adni, a kápolna kurátorai azonban mindeddig elzárkóztak attól, hogy bárkinek feltárási engedélyt adjanak.
Mindez azonban nem rettenti el a főként a tengerentúlról érkező érdeklődőket, akik csapatostul szállják meg a kis kápolnát, és nemcsak bámészkodnak, hanem lelkesen vásárolnak is. Úgy is mondhatnám, gondolkodás nélkül megvesznek bármit, aminek a leghalványabb köze van kedvenc Dan Brown-regényükhöz és -filmjükhöz. Egy élelmes helybeli farmer nem is habozott aprópénzre váltani Rosslyn hirtelen támadt extra népszerűségét: a kápolna buszparkolójának bejáratához odaállított egy talicskát, teli szépen benejlonzacskózott lótrágyával, mellé pedig kézzel írott táblát biggyesztett: Da Vinci-lótrágya, egy adag 50 penny. Legalábbis ez volt a helyzet akkor, amikor arra jártam, de mivel a tábla alá erősített kis becsületkasszában szépen gyűltek a félfontosok, mára talán már elfogyott a misztikus lópotyadék.

Csak a testünket akarja

A rejtélyekre vágyók egyébként nemcsak Rosslynban, hanem a fővárosban is találnak kedvükre való látnivalót. Itt van mindjárt az Edinburgh kopár hegyének egyik barlangjában felfedezett tizenhét miniatűr fakoporsó, a tudomány mai állása szerint két, Belfastból érkezett bűnöző, Burke és Hare lelkiismeret-furdalásának termékei. A két ír férfi a 19. század elején abból élt, hogy lopkodta a temetőből a frissen elhantolt hullákat, majd jó pénzért eladta az egyetem anatómiaprofesszorának. Az apró koporsók gyártásával állítólag a bűneiket akarták jóvátenni. Vezekelnivalójuk akadt bőven, miután idővel saját szállodát nyitottak, ahol az éj leple alatt megfojtották a vendégeket, így biztosítva az anatómia tanszék holttestutánpótlását. Mindebből a skótok szerint az a tanulság, hogy ha egy ír férfi éjszakára magához invitál minket, kezdjünk gyanakodni, hátha csak a testünket akarja.
Edinburgh másik hátborozongató látványossága a középkori kis utcák (angolul close-ok) föld alatti labirintusa. A meredek, szűk kis közök valaha a föld felszínén álltak, míg a városi tanács valamikor a 18. században úgy nem döntött, hogy leromboltatja a házakat, és új épületet emel a helyükön. Az ily módon föld alá került részek máig őrzik eredeti beosztásukat, és az itt megesett titokzatos és vérfagyasztó események emlékét is. Ha lemerészkedünk a Mary King’s Close-ba, középkori kosztümöt viselő idegenvezetőnk szavai nyomán dermesztő kísértethistóriák, felderítetlen gyilkosságok, rejtélyes halálesetek elevenednek fel. A legvakmerőbbek szakszerű vezetéssel még szellemidézésen is részt vehetnek Mary King asszony és szomszédai egykori lakóhelyén.

Forrás: Mörk Leonóra – Ötvenentúl.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s