Népművészeti Paradicsom

Közzétette:

Korond

Korond jeles nagy község Hargita megyében, a hajdani Udvarhelyszéken, a Sóvidék déli részén.
A település a leghiresebb és legismertebb erdélyi helységek egyike. Neve elválaszthatatlan a népi kerámiától, a népi fazekasság egyik erdélyi központja.
A fazekasság jelenti a népművészet továbbélését, a hagyományok folytatását, és a helybeliek jólétét is. Korond hagyományait őrizve a korszerűsödő székely falu típuspéldája, a fazekas iparra alapozva kereskedelmi, idegenforgalmi, és művelődési szerepköre egyre számot tevőbb.
Korond hírnevét a hagyományos népi mesterségeknek köszönheti, ugyanis azon ritka települések közé tartozik, ahol még ma is élő mesterség, a fazekasság és a taplófeldolgozás. A hagyományos fazekasság napjainkig való fennmaradása, a településnek kereskedelmi és idegenforgalmi fellendülést hozott.
A községközpont idegen forgalmát elsősorban a néprajzi eredetű turisztikai tényezők határozzák meg. Ezek közé a népi mesterségeken kívül, a hagyományos temetők, a korondi unitárius temető kopjafái, a népi építkezések és népszokások tartoznak.
Korond érdeme, hogy a századok viharában is megmaradt annak aminek a levéltári feljegyzések, útleírások számon tartják: az egyik legjelentősebb fazekas központnak.

Kézművesség

Korond hírnevét elsősorban népművészetének, és ezen belül a népi kerámiának köszönheti. Ezért gyakran a népművészet „paradicsomának” is szokták nevezni.
A település arculatát is a népművészeti áruk sokasága, kirakodóvásár – szerű kiállítása határozza meg. Ezek között találunk kerámiatárgyakat, sokszínű választékát (különböző alak, méret, díszítés), szőttes, varrottas, és hímzéses terítőket, faragott tárgyakat, és taplóból készült tárgyakat is. Ezeken a helyi készítésű árukon kívül a korondi standokon találunk még számtalan eladásra felkínált árut, a közhasználati cikkektől a dísztárgyakig.
Korond értékét, azonban mindenekelőtt a népművészeti áruk sokasága, változatossága, és az előállítására törekvő hagyományos népi mesterségek adják. Ezek közül a legjelentősebb a népi fazekasság, mely a falunak hírnevet szerzett, úgy belföldön, mint külföldön.

Ambrus Zoltán Népművészeti Üzlete

Üzletünkben az erdelyi népművészeti termékek majdnem minden termékcsaládjával találkozhat és kedvére válogathat a több évszázados múltra visszatekintő művészeti alkotásoktól, a jelen és a kereslet által formázott kézimunkákig. Minden termékünkben megtalál egy pillanatnyi múltat, és ezért bármilyen alkalomra csodás ajándék, amely érezteti a művészetek egyediségét és örökkévalóságát.

Ambrus Zoltán

Cim: Korond, Fő út, 583/a,
Harghita,
Romania.
tel:+40266-249-270 / mobil:+40744-593-199 /
e-mail: zambrus_for@yahoo.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s