Peach

Egészségvédő növények – Őszibarack

Közzétette:

 

 

(Prunus persica)

Kína középső és északi részein honos. Innen indult el a Selyemúton Perzsiába. A Prunus persicanevét onnan kapta, hogy a beérési ideje, eltérően a sárgabarackétól, ősszel volt. Ma már jó néhány fajtát különböztetünk meg az érésidő alapján. Ha az érésideje elhúzódik, az jó, mert annál tovább tudjuk élvezni értékét. Minőségét a tápanyagtartalma határozza meg, minél sárgább a belseje, annál nagyibb a vitamintartalma. Házikertekben is viszonylag sok őszibarackfa található, mivel hazánk egész területén termeszthető ez a gyümölcs.

Jelentősége

Termesztése hazánkban a XVI. században indult meg a főúri kertek délre néző falai előtt. Gyümölcse drága csemege volt. A filoxéravész után az őszibarack is peachalkalmasnak látszott a kopár, meleg domboldalak hasznosítására. Diósd, Budafok, Törökbálint már a XIX. század elején ellátták a budapesti piacokat jó minőségű őszibarackkal. Termesztése tovább terjedt a Balaton-felvidéktől a Mecsek lankáin át szinte az ország egész területére. Annak ellenére, hogy az őszibarackból a legtöbbet frissen fogyasztjuk el, kiváló dzsemet és befőttet lehet készíteni belőle. A főétkezés idején keményítő vagy fehérje táplálék után nem tanácsos gyümölcsöt fogyasztani, mert mire a főétel megemésztődik, az utána fogyasztott gyümölcs bomlásnak indul a gyomor szájában. Legjobb a főétkezés után két-három órával fogyasztani gyümölcsöt, akkorra a gyomor teljesen kiürül, és a bekerülő gyümölcsöt kezdi el bontani.

Táplálóértéke

Gazdag ásványianyag-tartalma az izmok és csontok ellátója. Fogyasztása igen jó hatással van az egészségünkre. Kitűnő antioxidáns. Vitamintartalma miatt rákellenes anyagokat is tartalmaz. Magas só- és vitamintartalma miatt különösen szennyezett levegőjű nagyvárosokban tesz jót fogyasztása az emberi szervezetnek.

Gyógyhatása

NectarineCsak a nektarin gyógynövény (Prunus persica L.). sok A- és C-vitamin van benne, káliumból és szelénből elég nagy mennyiséget tartalmaz. Képes a szervezetet megszabadítani a felgyülemlett vegyszerektől,kisugárzásos szennyeződésektől.

PeachAz őszibarackban jelentős az antioxidánsok jelenléte. Beltartalmi anyagaiból következően rákellenes anyag. Tisztítja a vért. Az őszibarackban levő A- és C-vitamin közös munkájának eredménye, hogy csökkenti a pattanások kifejlődését, és ellenállóbb a bőr a betegségekkel szemben. A bór a nap hatásának is jobban ellenáll, a sebesült rész hamarabb begyógyul. Az ásványi sók és az A-vitamin lehetővé teszik, hogy gyógyítólag hat a tüdőre. Az A-vitamin hatására a hörgők és a nyálkahártya kevéssé ingerlékeny , és nagyobb teherbírással rendelkeznek. Az őszibarack tisztítja a húgyutakat. A test többszöri megtisztításával, bőséges többszöri fogyasztásával meg is előzhetjük az érrendszeri betegségek kifejlődését. A vitaminokkal és ásványokkal éberen tarthatjuk az immunrendszerünket, valamint segítünk megszabadulni az oxigén-szabadgyököktől.

Gyógyhatású készítményei

Az őszibarackot fogyaszthatjuk gyümölcsként, befőttnek vagy lének. Tárolhatjuk mélyhűtőben. Ha kúraszerűen akarjuk fogyasztani, turmixgépben pépesítsük, és Peachöntsük fel vízzel, fele vagy két rész őszibarack egy rész víz arányában. Ha az elfogyasztás után a belekben szelet érzünk, változtassuk meg a keverési arányt saját szükségleteinknek megfelelően. Keverhetjük más gyümölcslével is.

Az őszibarack nemcsak az emésztésre hat serkentőleg, hanem ösztönzi a víz kiválasztását is. Ha pedig kúraszerűen fogyasztjuk a gyümölcsöt vagy a levét, hozzásegít ahhoz, hogy a szervezetünk bármely pontján felgyülemlett folyadéktól megszabaduljunk.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (136—17. oldal) Pannon-Literatúra Kft, 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s