Mogyorós pele – az év emlőse 2017-ben

Közzétette:

 

 

A Vadonleső Program keretében – a támogató szakmai szervezetekkel egyeztetve – 2014-ben első ízben hirdették meg az Év emlőse rendezvénysorozatot, mely minden évben más és más, hazánkban előforduló őshonos emlős állatunkra irányítja a figyelmet, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét. 2014-ben a sün, 2015-ben az ürge, 2016-ban a denevér volt az év emlőse. Idén a mogyorós pelére esett a választás.

Muscardinus avellanariusHabár legelterjedtebb pelefajunk a mogyorós pele, félénksége és az erdei peléhez hasonló rejtőzködő életmódja miatt vele találkozhatunk a legritkábban. Az állat testhossza 7-9 centiméter, farokhossza 6-7 centiméter. Súlya 23-42 gramm, a téli álom megkezdése előtt a legsúlyosabb. Bundája vöröses-szürkés sárga, hasi része világosabb. Mancsa párnázott, hogy az ágakon futva jól meg tudjon kapaszkodni. Hosszú tapogató bajuszszálak és hatalmas szemek – a mogyorós pele le sem tagadhatná, hogy éjszakai életmódot folytat. A szürkület beálltát követően merészkedik elő búvóhelyéről, ahová még napfelkelte előtt visszatér. A kis jószág megfigyelése éppen ezért nem könnyű feladat. Az aprócska rágcsáló farka dúsabb szőrzetű, mint az egereké és a pockoké, viszont korántsem olyan bozontos, mint a kerti, az erdei vagy a nagy peléé.

A legkülönbözőbb erdőkben él, különösen kedveli a nagyobb parkokat és ligeterdőket, a gazdag aljnövényzetet. Elsősorban növényekkel táplálkozik, de kora tavasszal rovarokat, s azok lárváit is megeszi. Bükk- és tölgymakkok, fenyőmagvak és más keményebb magvak mellett szívesen fogyaszt gyümölcsöt, bogyókat, rügyeket, friss hajtásokat is.

Érdekesség, hogy a mogyorós pele többi rokonától eltérően, különleges módszerrel menekül. Veszély esetén képes elhagyni a farkát borító bőrt és szőrzetet, hogy egérutat nyerjen. Ez a trükk viszont csak egyszer vethető be, ugyanis a csupaszon maradt farkcsigolyákon nem regenerálódik újra a bőr.

A mogyorós pele (Muscardinus avellanarius) a védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Forrás: Dr. Josef Reichholf: Emlősök; turistamagazin.hu; sokszinuvidek.24.hu
Fotó: turistamagazin.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s