Goldmark Péter Károly mérnök, fizikus

Közzétette:

 

 

1906. december 2-án született Budapesten, a híres Goldmark család tagjaként. Nagybátyja, Károly, a zeneszerző, apja, József kémikus, aki az 1848-as bécsi forradalomban és az amerikai polgárháborúban is részt vett.

A család Bécsbe emigrált 1922-ben, így Goldmark Péter a bécsi műszaki egyetemen tanult. Később Berlinben folytatta tanulmányait. Dolgozott Gábor Dénes mellett is, aki felismerte a fiatal kutató tehetségét, és további kutatásokra ösztönözte. Visszatért Bécsbe, ahol Ernst Mach professzor irányításával megírta Egy új eljárás ionok sebességének meghatározására című értekezését. Bécsben a televíziós képalkotás létrehozásával, majd az elektronikus képcsöves tv-berendezések fejlesztésével foglalkozott. A BBC-ben megindult kísérletek nyomán olyan berendezést szerkesztett, amelynek 2,5 x 3,8 cm-es képernyőjén sikerült képet létrehoznia, ez 1926-ban, éppen huszadik születésnapján történt.

Goldmark Péter Károly1933-tól Amerikában élt, 1936-tól a CBS amerikai társaság laboratóriumát vezette, 1954 és 1972 között a vállalat igazgatója volt, 1972-től pedig a saját cégét igazgatta.

1940-ben az ő nevéhez fűződött az első színes televíziós adás megvalósítása, az első készülék megalkotása. A II. világháború idején a német radarok működését zavaró berendezéseket készített. 1945 után tökéletesítette a színes televíziós eljárást, 1948-ban mikrobarázdás hanglemezt, majd elektronikus képfelvevő készüléket állított elő.

Sztereó lemezjátszót is épített, kidolgozta a televízió orvosi alkalmazásának elméletét és gyakorlatát, megalkotta a gyomor és bélrendszer vizsgálatára alkalmas minitévét.

Műholdak és kábelrendszer összekapcsolásával Észak-Amerikára kiterjedő, a televíziós oktatás széles körű elterjesztésére, sajtóanyagok, moziműsorok továbbítására alkalmas televíziós hálózatot fejlesztett ki.

Az 1970-ben útnak indított Apollo-10 űrhajó utasai az általa készített, miniatürizált színes tv-kamerát használták a holdexpedíció során. A családi hagyományokhoz híven maga is nagyon szeretett zenélni, idősebb korában a szomszédban lakó Benny Goodmannel közösen zenéltek.

A televíziós technika egyik úttörője 1977-ben megkapta a National Medal of Science-t, a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését megtestesítő nemzeti tudományos érdemérmet.

Az év decemberében Port Chesterben autóbaleset áldozata lett.

Forrás: MTVA

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s