A magyar nyelv napja

Közzétette:

 

 

November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tévő törvényt. Az Anyanyelvápolók Szövetsége a magyar nyelv napja központi megünneplését 2016. november 13-án vasárnap du. 15 órakor a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó Dísztermében tartja. A fővároson kívül több vidéki város kapcsolódik be az ünneplésbe.

töltőtollAz Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával rendezendő gálaműsor közreműködői: Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó, Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, Petrás Mária Prima Primissima-díjas keramikusművész–népdalénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai, valamint a Cédrus táncegyüttes és a Resti Kornél zenekar.

Ünnepi beszédet mond: Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke.

A gálaműsorban adják át a 2016. évi Lőrincze-díjakat és a Maróti István-emlékérmeket, valamint az ASZ országos esszépályázatának és A Magyar Nyelv Múzeuma „Írj levelet Kazinczy Ferencnek!” levélíró pályázatának, továbbá Balatonfüred városának díjait a Kisfaludy Sándor versmondó-verseny győzteseinek.

Már pénteken délelőtt közös versmondást tartanak: több száz fiatal mondja majd el Debrecenben, Gyulán, Kecskeméten, Komáromban, Szolnokon, Vácon, számos határon túli iskolában és a balatonfüredi Kiserdőben Kisfaludy Sándor néhány verssorát.

Balatonfüreden szombaton rendezik meg a Kisfaludy Sándor versmondó versenyt, amelyet közösen hirdetett meg a balatonfüredi önkormányzat és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, és amelyre meghívást kaptak a település partnervárosai és néhány határon túli iskola diákjai is.

A Pesti Vigadó Dísztermében rendezett vasárnapi gálaműsoron a kulturális kormányzat és az Anyanyelvápolók Szövetsége által meghirdetett esszépályázat győzteseinek Balatonfüred két különdíjat adományoz, és ezen az ünnepségen adják át a Kisfaludy Sándor versmondó verseny díjait is.

A további kapcsolódó programokról itt lehet tájékozódni.

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s