Októberi emlékezés

Közzétette:

 

 

A Magyar Művészeti Akadémia „Októberi emlékezés” címmel rendez kiállítást az 1956-os forradalom és szabadságharc a 60. évfordulójára. A kiállítás 2016. október 20-tól látogatható 2017. január 8-ig a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítótereiben. Az emlékező kiállításon a Magyar Művészeti Akadémia azon rendes, levelező és nem akadémikus köztestületi tagjainak művei láthatók, akik a vizuális művészetek (képző-, fotó- és iparművészet) területén fejtik ki munkásságukat.

1956-ra emlékező kiállításA külön erre az alkalomra készített alkotásokból összeállított tárlaton olyan munkák szerepelnek, amelyek szorosan kapcsolódnak az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeihez, szellemi örökségéhez. A művészek többnyire személyes emlékeik alapján állítanak emléket 1956 vérforraló, felemelő és tragikus napjainak.

A kiállítás anyagából a Magyar Művészeti Akadémia egy katalógust jelentetett meg Kovács István történész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának Az emlékezés méltósága című bevezetőjével.

Részlet Kovács István bevezetőjéből: „A magyar nép 1956 őszén vívott szabadságküzdelmének közismert hívószava a Corvin köz. A világcsoda-dráma leomló színfalairól és hőseiről számtalan dokumentumfotó készült. Egyikükön tétován mosolygó svájci sapkás fiú, a munkáskerületek »szent suhanca«. Az elmúlt hatvan esztendőt átlépve közeledik felénk, hogy saroglyáról kiporciózott kenyéradagját nekünk, a hiteles megemlékezésre éhezőknek adja.”

1956-ra emlékező kiállításA művészet képes mélyre ásni. Múltat idéz, összefüggéseket ismer fel, a történelem mélységeiben szunnyadó, holtnak hitt tényeket sorol. A művészet képes az igazságosztásra. A csalárdságok mögé lát, leleplezi a tolvajokat és megfellebbezhetetlen ítéleteket hoz. A művészet eleven energia. A pillanat kudarcaiból is képes életre szóló diadalokat felmutatni. A művészet megőriz. Megvéd bennünket a méltatlan felejtések szégyenétől. Őrzi a tegnapot, erősíti a mát és víziói vannak a holnapokról. A művészet felemel. Eszközei szinte végtelenek, életre keltik a halottakat és felmutatják az áldozatok nagyszerűségét. A művészet tehát küldetés. A teremtő akarat hangja, formája, színe, mozdulata: kivételes részt vállalás a teremtésben. Mindezekért a Magyar Művészeti Akadémia jubileumi kiállítása a nevezetes évfordulón belső indíttatásból született, egyértelmű hazafias kötelesség és köszönet a sorsnak azért, hogy élő részesei lehetünk a küzdelmes mának – és nagyszerű elődeink áldozatából – közös tervezői a sokat ígérő holnapoknak.” (Részlet prof. em. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke köszöntőjéből)

A tárlat kurátorai: Sturcz János művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja; Szemadám György képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja; és Szenes István belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki egyben a kiállítás belsőépítészeti megvalósításáért felel.

1956-ra emlékező kiállításBalog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az október 19-i megnyitón kiemelte, hogy a művészetnek olyan eszközei és inspirációi vannak, amelyek segítségével képes felmutatni az igazságot. A magyar művészet és kultúra világa újra és újra nekifut, hogy eszközeit és inspirációit az 1956-os forradalom örökségének szolgálatába állítsa, és ennek jele ez a kiállítás is. Hozzátéve: a Magyar Művészeti Akadémia lehetőséget ad arra, hogy a tárlaton megjelenő személyes inspiráció elinduljon azon az úton, amely elvezet a nemzettudatig.

A kiállítás katalógusa – a kiállító művészek teljes névsorával és műtárgyaival – a linken letölthető.

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s