Kiemelkedő művészeti értékekkel bíró festmény került elő az ismeretlenségből

Közzétette:

 

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének köszönhető felfedezés óriási meglepetést okozott nemcsak a nagyközönség, de a művészettörténészek számára is. A Ismeretlen festmény restaurálás utánrestaurálás izgalmas, olykor krimibe illő nyomozásra emlékeztető folyamatával szeptember 12-én, hétfőn 10 órától az „Egy nemrég felfedezett itáliai oltárkép restaurálása és kutatása”címmel megrendezett konferencián ismerkedhetnek meg az érdeklődők az Olasz Kultúrintézetben. A projektet egy szeptember 22-ig látható kiállítás kíséri, amelyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, prof. Csanádi Judit nyit meg hétfőn 12.30-kor Fülöp Attilával, az EMMI helyettes államtitkárával közösen.

A Belvárosi Pesti Ferences-templom padlásán több mint fél évszázada elfeledve és rossz állapotban heverő itáliai oltárkép felületét nemrég még olyan vastag szennyeződés és megsötétedett lakkréteg borította, hogy azon sem a kompozíció, sem maguk a figurák nem voltak kivehetőek. A Szűz Mária Szentháromsággal, szentekkel és donátorral című olajfestmény restaurálására a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén került sor a 2015-2016-os tanévben. Fekete Dóra, Fiam Judit, Mikó Edit és Tiszai Rebeka negyedéves festőrestaurátor-hallgatók kapták feladatul a nagyméretű olajfestmény történetének kutatását, természettudományos vizsgálatát, konzerválását és restaurálását. A négy hallgatón kívül a helyreállításban – az útmutatáson túl – tevékeny részt vállaltak vezető tanáraik, Görbe Katalin egyetemi tanár, festőrestaurátor-specializáció vezető és Heitler András tanszékvezető egyetemi adjunktus is.

A 2015-16-os restaurálás után vált csak nyilvánvalóvá, hogy a magyarországi egyházi- és állami gyűjtemények, múzeumok anyagát figyelembe véve is kiemelkedő művészeti értékekkel bíró festmény került elő az ismeretlenségből, óriási meglepetést okozva nemcsak a nagyközönség, de a művészettörténészek számára is.

A projektről weboldal is készült, amelyben további részletek is megtudhatók az egyedülálló projektről és a konferenciáról:

 

http://www.mke.hu/dioszkoridesz/index.html

Forrás: MKE Restaurátor Tanszék és Művészettörténet Tanszék

 

4 comments

  1. ” megrendelője a kép jobb alsó részén látható, mellén keresztbe tett kézzel tekint Máriára, aki a kép középpontjában, felhőkön ül..” – ezt hogy bírja belelátni józanon??

  2. Ismét feladta nekem a leckét kedves Consolata. Illene választ adnom a kérdésére. No, de mit? Tekinthetem ezt egyfajta költői kérdésnek? Azt gondolom, nem annak szánta. Talán a humorérzékem hiányozna? Hozzászólását most is örömmel nyugtáztam.

  3. Én kérek elnézést, Ön semmiről sem tehet! Nem tudhatja, hogy én hány kiállításon és hasonló magyarázatokon vagyok már túl és ezért nem bírhattam ki beszólás nélkül. A kérdés Önre vonatkoztatva természetesen költői volt. 🙂 Szeretném feladni a leckét persze én is olykor, – Önnek sohasem – de sajnos nem megy nekem az ilyesmi, nem vagyok tanártípus.

  4. Elnézést kérésének okát nem látom. Olyat nem írt, amiért el kellene marasztaljam. Ellenkezőleg! Önben egy gyakorló hívő embert látok. Csupán ennek okán nem kívántam humorizálni korábbi válaszomban. Féltem, talán félreért! Örülök, hogy „egy húron pendülünk”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s