Fókuszban a tigrisvédelem

Közzétette:

Bhután a tigrisvédelem élmezőnyébe lépett, miközben a délkelet ázsiai tigris-válság tovább súlyosbodik

A Tigrisek Világnapja alkalmából szerdán Bhután bejelentette, hogy országuk 103 tigrisnek ad otthont, ami jelentős növekedést jelent a korábban becsült 75 példányhoz képest. Ennek ellenére a WWF figyelmeztet a válságos délkelet-ázsiai helyzetre, ahol a tigrisek kihalása az egész régióban fenyegető veszély.

Bhutan Tiger Image_DoFPS, MoAF_1_450x

Bhután első, országos méretű tigris számlálásával, amit teljes mértékben helyi civilek hajtottak végre, az ország a tigrisvédelemben élenjárók közé lépett, amilyen Nepál, India, Oroszország és Banglades. Az egyedek számának pontos ismerete alapvető fontosságú a WWF által elindított Tx2 program kivitelezéséhez, melynek célja, hogy 2022-ig megduplázódjon a vadon élő tigrisek száma.

“Az első sikeres bhutáni felmérés segítségével kivételes betekintést nyerhettünk ezeknek a fenséges állatoknak a mindennapijaiba, amik bejárják az egész országot.” – mondta Dechen Dorij, a WWF bhutáni képviselője. “Ez egy hihetetlen teljesítmény, amit csapatmunkával és a Bhutáni Királyság Kormányának vezetésével tudtunk csak véghezvinni.

Bhután mellett Banglades is ebben évben készített először felmérést a tigrisek számáról. A két ország eredményei pár nap különbséggel váltak nyilvánossá. A bangladesi felmérés során 106 tigrist találtak. Az első szervezett bangladesi tigris egyedszámlálást kameracsapdák segítségével valósították meg. A WWF álláspontja szerint a délkelet-ázsiai régió többi országának is követnie kellene Bhután és Banglades példáját, hogy rendszeres és szisztematikus felmérésekkel monitorozzák a tigrisek létszámát, de sajnos ezt nagyon kevés ország teszi meg.

“Délkelet-Ázsia tigriseinek helyzete válságos. A régió országai nem végeznek szervezett felméréseket. A tigrisek fennmaradását veszélyeztetik, ha nem cselekednek azonnal.” – mondta Mike Baltzer, a WWF Tigrisvédelmi programjának vezetője. “A politikai támogatás és az erőforrások mennyisége folyamatosan csökken, miközben az orvvadászat növekedése és a természetes élőhelyek fogyása kritikus szintre lépett. Amíg az érintett országok nincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, addig a megfelelő lépéseket sem tudják meghozni az állatok védelmének érdekében.”

Maláj szakértők szerint az országban élő tigrisek száma a 2010-ben becsült 500-ról 250-re csökkent 2015-re. Feltehetően nincsenek már szaporodó tigris populációk Kambodzsában, Vietnamban és Laoszban; Thaiföldön és Mianmarban pedig máig ismeretlen a tigris állományok mérete.

“A WWF felhívást tett közzé a délkelet-ázsiai régió tigris lakta országaiban, hogy végezzenek létszám felmérést, a globális tigrisvédelmi közösség szereplőit pedig arra figyelmezteti, hogy fokozottan figyeljenek a régió válságos helyzetben lévő országaira.” – folytatta Baltzer.

Úgy tűnik, van még némi remény: Thaiföld kormánya az ország vadon élő tigriseinek helyzetéről ülésezik, a maláj kormány a napokban jelentette be az első országos tigris létszám felmérést, a kambodzsai kormány pedig a tigrisek visszatelepítését fontolgatja, amihez a WWF segítségét kéri.

A tigris súlyosan veszélyeztetett faj, a legutóbbi, 2010-es, globális becslés szerint már csak 3200 példány maradt belőlük. Bár napjainkban a tigrisek pontos globális egyedszáma nem ismert,  a tigriseknek otthont adó országok elkötelezettek az egyedszám növelése mellett, és 2016-ig szeretnék elérni a Tx2 program által kitűzött cél felét, vagyis az 50%-os egyedszám emelkedést.

Napjainkban a tigrisekre leselkedő legnagyobb veszélyforrás az orvvadászat. Ázsiában az elefántcsont és az orrszarvú tülök mellett a tigrisek különböző testrészeire is igen nagy a kereslet. Ezért kulcsfontosságú a létszám felmérés, mert az orvvadászatnak köszönhetően az országok vadon élő tigris állománya anélkül csökken, hogy egyáltalán észrevennék. Ez valószínűleg néhány területen már meg is történt.

2015 januárjában India közzétette a legújabb tigris számlálás eredményeit, miszerint az elmúlt 5 évben számuk 1706-ról 2226-ra emelkedett. Májusban Oroszország is publikálta legfrissebb adatait: 540 tigris él az országukban. A helyzet Nepálban is biztató, 2008 és 2013 között 155-ről 198-ra emelkedett az állatok száma, Északkelet-Kínában pedig egyre több betelepülő és szaporodó tigrisről adtak hírt.

Az országos méretű tigris létszám felmérések költségesek, nagyon sok humán erőforrást igényelnek és gyakran veszélyes terepen, megterhelő időjárási viszonyok közt folynak. Ezek a nehézségek mind gátat emelnek a kormányzati intézkedések elé, viszont a megtérülő haszon meghaladja a befektetések árát. A civil szervezetek – köztük a WWF – szintén készek segítséget nyújtani a kormányoknak a szükséges szakértelem és a finanszírozási lehetőségek terén egyaránt.

http://adomany.wwf.hu/hu/orokbefogadas/tigris

Csatolmány Méret
WWF messaging on tiger numbers – July 2015.pdf 152.89 KB
Forrás: EuroAstra

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s