Joachim József

Közzétette:

 

 

Nagy hatású magyar hegedűművész. Mendelssohn pártfogoltja, Liszt és Schumann jó barátja. Utóbbinak ő mutatta be felfedezettjét, az ifjú Brahmsot.

Joachim_József_2_300x

Joachim József (Joseph Joachim) 1831. június 28. Köpcsény, Pozsony megye, Magyarország,
ma Kittsee, Ausztria, – 1907. augusztus 15. Berlin, Németország

(1831-1907)

Az alábbiakban anekdotákat, rövid történeteket olvashatnak a művészről.

 

 

Joachim nagyon szívesen házi-muzsikált, és a társaságban nem volt más hegedűkotta, csak Beethoven egyik hegedű-zongora szonátája, amelyet a háziasszony abban a reményben hozatott meg, hogy Joachim megteszi azt, amihez neki nem volt bátorsága: megkéri Brahmsot, játsszák el együtt. Brahmshoz fordulva Joachim mosolyogva megkérdezte:

– Kedves mester, megtenné, hogy barátaink kedvéért előadja a zongoraszólamot?

– Nem vagyok zongorakísérő – mondta Brahms mogorván, azzal otthagyta Joachimot, és átment a másik szobába. A hegedűs egyszerűen megvonta a vállát, és másik kísérőt keresett… Kérdő pillantásomra Joachim így válaszolt:

– Mindig ilyen, ha nyűgös. Egyáltalán nem sértésnek szánja.

Nyilván hosszú pályafutása téveszthette meg azt a hollandust, aki e szavakkal fordult hozzá:

– Uram, engedje meg, hogy gratuláljak az előadásához. Kitűnőnek találtam, de hadd jegyezzem meg, hogy néhány éve alkalmam volt hallani az ön édesapját, a nagy Joachimot.

Joachim azt felelte, hogy az csak ő lehetett, mivel az apja gyapjúkereskedő volt, és sohasem vett hegedűt a kezébe. E tény a legkevésbé sem hatott az idősebb Joachim nagy csodálójára, mert távozás közben ezt dünnyögte:

– Ugyan már, kérem. Én az apját hallottam!

Életrajz

Joachim Józsefet a XIX századi Európában a hegedű fejedelmi művészének mondják. A nyolcgyermekes család hetedik gyermekeként születik meg a Pozsony megyei Köpcsény nevű községben. Hamar felfedezik zenei rátermettségét és 5 esztendős kora óta képzésben részesül. Eleinte Pesten, később Bécsben Böhm Józsefnél, majd Felix Mendelssohn tanítványa Lipcsében. Afféle csodagyerekként már 16 esztendősen a lipcsei zenei főiskola hegedűtanszékének tanára. Weimarban Liszt zenekarának tagja, majd koncertmestere; majd a hannoveri udvari zenekar vezetőjévé válik, a királyság megszűntéig. Felkérik a Berlini Zeneakadémia megalapítására, és ő lesz sorrendben az első, és egyben alapító igazgatója 37 évig. Böhm József a fiának tekinti, Felix Mendelssohn a legjobb időskori tanítványának, Robert Schumann pedig legjobb barátjának. Egy nap Reményi Ede, aki Hamburgban koncertet ad, a vigasztalanná lett magyar szabadságharcos menekültek táborában, egy önkéntes fiatalembert vonszol magával, aki tehetséges zongorakísérőnek bizonyul. Joachim azonban akkor figyel fel nevére, amikor egy este szerzeményeit adja elő. – Johannes Brahms vagyok – mutatkozik be még egyszer a mesternek a vékony fiatalember, aki későbbi karrierjét is Joachim mesternek köszönheti.
Kedveli játékát Viktória királynő Angliában, I. Miklós cár Oroszországban, és II. Frigyes Ágost szász választófejedelem is, V. György hannoveri király pedig egyenesen barátjának tekinti, Bismarck viszont imádja. Oxford, Cambridge, és Glasgow egyeteme díszdoktorává avatja, a bonni Beethoven-ház Egyesület elnökévé választják. Brahms pályaindulása köszönhető Joachimnak, de számos tanítványa viszi tovább azt a lángot, amelyet a Berlini Akadémián kap útravalóul Joachim Józseftől. Nevezetes tanítványai: Hubay Jenő, Auer Lipót (Leopold Auer), Willy Burmester, Willy Hess, Will Marion Cook, Bronislaw Hubermann, Theodore Spiering, Karl Klingler, Joszif Kotek, Maud Powell, Andreas Moser, Carl Halir, W. J. Meyer, Franz von Vecsey, Tivadar Nachez, Ossip Schnirlin… stb. A ma emberének, Weimarban, fiatalok számára kiírt nemzetközi zenei verseny őrzi nevét. Itthon kevés szó esik róla, pedig most ünnepeljük születésének 184. évfordulóját.

Forrás: Norman Lebrecht – A komolyzene anekdotakincse (184-185. oldal) Európa Könyvkiadó Budapest, 2012 ISBN 978 963 07 9362 9
Színészkönyvtár (szineszkonyvtar.hu)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s