Georg Philipp Telemann

Közzétette:

 

 

Georg Philipp Telemann (Magdeburg, 1681. március 14. – Hamburg, 1767. június 25.) német barokk zeneszerző.

Telemann

George Philipp Telemann

(1681-1767)

Német zeneszerző, aki mintegy 1000 szvitet, 120 versenyművet és számos operát komponált. Lipcse Bach ellenében őt választotta karnagyául, de ő Hamburgba ment, ahol magasabb fizetést ajánlottak.

Noha majd’ minden hangszeren játszott, és már tizenkét évesen operát írt, mégis engedelmeskedett anyjának, aki apja halála óta egyedül nevelte: fájó szívvel lemondott zenei ambícióiról, és Lipcsébe ment a jogi egyetemre. Útközben megállt Halléban, ahol, mint mondja, „Händel társaságában – aki már akkor híres volt – megint csak olyan mennyiségben szívtam magamba a zene mérgét, hogy majdnem megszegtem ígéretemet.

Miután elbúcsúztam Handeltől – folytatja Telemann –, anyám akarata szerint mégis Lipcsébe mentem, hogy megkezdjem tanulmányaimat. Ott azonban egy olyan házban szállásoltak el, ahol folyton mindenféle zene szólt, amely hiába volt sokkal rosszabb az enyémnél, szüntelenül csábított.

Aztán egy tanulótársam a papírjaim között megtalálta egy zsoltáromat, amely véletlenül nem jutott a többi tiltott gyümölcs sorsára. Elkunyerálta tőlem, és előadatta a Tamás-templomban, ahol olyan nagy sikere volt, hogy a polgármester megkért, írjak valami ilyesmit minden második hétre.”

Forrás: Norman Lebrecht – A komolyzene anekdotakincse (29. oldal) Európa Könyvkiadó Budapest, 2012 ISBN 978 963 07 9362 9

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s