Saját életünk kovácsai

Közzétette:

 

 

Az általunk tapasztalt valóság elkerülhetetlenül szenvedést hoz, ezért tudatában kell lennünk és meg kell értenünk helyzetünket. Így képesek leszünk problémáinkra megfelelő gyógyírt találni. Először is, tudatában kell lennünk, hogy kik és milyenek vagyunk valójában. Csak ekkor találhatunk egy utat arra, hogy felismerjük a valós természetünket, amely nem felületes, és nem az érzelmeken alapul. Ezért alkalmaznunk kell a következőket:

1. Ismerjük meg helyzetünket.
2. Változtassunk viselkedésünkön, hogy csökkentsük a szenvedést.
3. Tisztítsuk meg tudatunkat, így növelve a tudatosságot, melynek tárgya a tudat valós természete.

Akár járunk a spirituális úton, akár nem, mégis élnünk kell az életünket. Kezdetben elkezdhetünk dolgozni azon, hogy hogyan reagálunk külső körülményeinkre. Mivel tudatunkat erősen befolyásolják a megszokások, minden arra irányuló törekvés, hogy az ismerős viselkedésmintát gyorsan megváltoztassuk, valószínűleg kudarcba fullad. A változás csak lassan mehet végbe, lépésről-lépésre. El kell kezdenünk dolgozni szokásaink megváltoztatásán, így fokozatosan meg fog változni az, ahogy a dolgokat tapasztaljuk. Nagy változások meglehetősen ritkán történnek. Csak kis változások mennek végbe napról napra, melyek többségét talán észre sem vesszük. Ezért, ha sikerrel akarunk járni, fontos a türelem és a kitartás.
Tudatunk jelenleg homályos. Hétköznapjaink során elborít minket a stressz és a frusztráció. Meg kell próbálnunk minimalizálni a stresszt életünk minden aspektusában. Mindannyian különböző egyének vagyunk, így gyakorlásunk eredményei is különbözőek lesznek.
Célunk a megvilágosodás, a felébredett tudat, vagy bodhicsitta. Ha megnézzük a szinte tökéletes bodhicsittát a nagy Bodhiszattvák szintjén, akkor az elérhetetlennek tűnhet, túl messzinek a mi jelenlegi állapotunktól. Ekkor ránk köszönthet a reménytelenség, elveszettség érzése. Ennek ellenére, mégis most kell megtennünk az első lépéseket.
A bodhicsitta a teljes nyitottság afelé, ami nem mi vagyunk. El kell fogadnunk, hogy a dolgok nem olyanok, amilyennek mi akarjuk őket. Az elfogadás természetes módon csökkenti a stresszt és nagyobb megértéshez vezet. Cserében ez tisztább tudatot eredményez, ami elősegíti a tudattal kapcsolatos mélyebb felismerést – és ez a folyamat így megy tovább. (részlet)

Dzsigme Rinpocse (a tibeti Karma-kagyü vonal tanítója)
Az anyagot fordította: Gyémánt Út Buddhista Közösség

Forrás: Arany Hegy Alapítvány

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s