Chester, England

Az angol irodalom

Közzétette:

 

 

Az óangol irodalom (7—11. sz.) Európa legrégibb nemzeti nyelvű irodalma. A legelső ránk maradt alkotás a „Beowulf” betűrímes eposz (8. sz.)

A középangol korban (11—15. sz.) egy ideig a normann-francia volt az irodalmi nyelv. Geoffry of Monmouth 1136 körül írta latinul a „Historia regnum Britanniae”-t. Artur király s a Kerekasztal lovagjai számos udvari eposz témái. A 14. században Anglia legnagyobb költője Geoffrey Chaucer (1340—1400), aki a „Caterbury mesék”-ben – immár angolul – megrajzolta a középkori Angliát.

 

Caterbury, England

Canterbury: Becket Tamás meggyilkolása óta (1170) az anglikánok zarándokhelye.

Az újangol irodalom a Tudor-korszakban kezdődött; virágkorát élte a szatíra (Thomas Wyatt), a líra (Edmund Spencer), a humanista irodalom (Morus Tamás). A legnagyobb angol író is ebből a korból származik: William Shakespeare (1564—1616). A gyönyörű szonettek költője királydrámáival, vígjátékaival, tragédiáival („Hamlet”, „III. Richárd”, „Lear király”, „Rómeó és Júlia”, „Othello”, „Machbet” stb.) lett az angol irodalom géniusza. A kor jelentős drámaírója Cristopher Morley és Ben Johnson. Erőteljes puritán vonásokat mutat John Milton nemzeti eposza „Az elveszett paradicsom” (1667).

A 18. században az angol irodalom ismét a világ élvonalába tartozott: Jonathan Swift, Daniel Defoe, Samuel Richardson, Oliver Goldsmith, Henry Fielding, Laurence Sterne nagy hatással volt más európai nemzetek irodalmára is. A korai 19. század romantikájának legjelesebbjei: William Wordsworth, Taylor Coleridge, valamint a „hármas csillagzat”: Byron, Shelley, Keats. A történelmi regény legjelentősebb művelője Walter Scott; Jane Austine regényeivel már a modern irodalom előfutára.

 

Chester, England

A képeskönyvek Angliája: Chester híres középkori favázas házaival.

A viktoriánus korszak a nagy elbeszélők kora: Charlotte és Emily Brontë, William Thackeray, George Eliot, Thomas Hardy, Robert Louis Stevenson és a legnagyobb, Charles Dickens.

Rudyard Kipling, W. B. Yeats és Oscar Wilde már átvezetnek a 20. századba, amikor a két ír, George Bernard Shaw és James Joyce voltak nagy hatással az angol dráma-, illetve regényirodalomra. További jeles írók: Joseph Conrad, Aldouse Huxley, T. S. Eliot, Virginia Wolf, Somerset Maugham, a walesi Dylan Thomas, H.G. Wells, John Galsworty, D. H. Lawrence, Ezra Pound. A tipikus angolszász detektívirodalom klasszikusai a 20. században Arthur Conan Doyle, G. K. Chesterton, Edgar Wallace, Agatha Christie. A modern regényírók közül Graham Green, Doris Lessing, a drámaírók közül Arnold Weeker, John Osborne, Edward Bond, Tom Stoppard, Harold Pinter nevét kell megemlíteni.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (245. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s