Fiatal tehetségek az MMA színpadán

Közzétette:

 

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karrierirodájával együttműködve a Zeneművészeti Tagozat vállalta, hogy a legtehetségesebb növendékek bemutatkozhassanak a Pesti Vigadó Sinkovits Kamaraszínpadán. A négy hangversenyből álló, fiatal tehetségeket megismertető hangversenysorozat első koncertjén, márciusban Demeniv Mihály lép fel harmonikaestjével. Az áprilisi koncerten Karasszon Eszter (gordonka) és Farkas Mira (hárfa) mutatkozik be a Magyar Művészeti Akadémia székházában. A koncertek díjmentesek.

Demeniv Mihály

Az MMA Zeneművészeti Tagozatának egyik fontos küldetése fiatal művészek bemutatása és ismertté tétele, másik jelentős célja pedig különleges hangszerek (mint például a harmonika), mint klasszikus hangszer népszerűsítése, annak legmagasabb művészi színvonalon történő megszólaltatása.

Demeniv Mihályt a nagyközönség 2014-ben a közmédia Virtuózok című tehetségkutató műsorának döntőseként és különdíjasaként ismerhette meg, s a televíziós szerepléseknek köszönhetően ezrek számára válhatott a harmonikazenéje elementáris élménnyé.

Demeniv Mihály  hihetetlenül széles repertoárját a hangszer iránti elkötelezettsége és mérhetetlen szeretete fogja össze: Bach művei jelentik számára a Bibliát, virtuózan játszik Lisztet, szenvedélyesen interpretálja olyan latin szerzők zenéjét, mint Albéniz vagy Piazzola, és mindig talál magának új kihívásokat a kortárs zene és jazz területén is.

Demeniv MihályA bármilyen hangszer hangját imitálni képes harmonika népszerűsítése univerzális feladat a művész számára, koncertműsorait is abban a szellemben állítja össze, hogy azokban a hangszer minél több oldalát mutathassa meg. „A harmonikának lelke van, a különböző stílusokat pedig leginkább a nyelvekhez hasonlítanám, minél többet ismer az ember közülük, annál jobban képes kifejezni saját magát” – vallja.

Vigadóbeli estjén a következő tervezett műsorral áll pódiumra: Scarlatti (C-dúr szonáta); Pachelbel (Chaconne); Liszt (Desz-dúr etűd); I. Albeniz (Asturias); P. Makkonen (…Like Swans); F. Angelis (Impasse II., III., IV. tétel); E. Akhanov (These foolish things); V. Zubitsky (Omaggio ad Astor Piazzolla).

2017. március 6. | 19.30

Demeniv Mihály harmonikaestje

Jelentkezés

A programsorozat második koncertjén Karasszon Eszter gordonkaművész és Farkas Mira hárfaművész lép fel a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon.

Korasszon EszterKarasszon Eszter csellóművésznő fiatal kora ellenére Európa számos országában – többek között Hollandiában, Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Svájcban – adott már koncertet, de fellépett Kínában, Izraelben és az Egyesült Államokban is. Nyolcévesen a legfiatalabb versenyzőként nyert díjat első országos csellóversenyén, azóta számos hazai és nemzetközi versenyen díjazták, legutóbb 2015-ben a Nemzetközi „Popper Dávid” Csellóversenyen ért el első helyezést. 2016-ban kitüntetéssel diplomázott a Zeneakadémián. Karasszon Eszter a szóló mellett értékes kamarazenei sikereket is magáénak tudhat, kamarapartnereivel 2013-ban a Dohnányi Ernő Kamarazene Versenyen győzedelmeskedett. Nagy hangsúllyal szerepelnek repertoárján 20. századi és kortárs magyar szerzők – Kodály, Bartók, Dohnányi, Vajda, Gárdonyi – művei.

Farkas MiraFarkas Mira 2014-ben kitüntetéses diplomával végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hárfa szakán, ahol Vigh Andrea volt a mestere. Szóló, zenekari játék és kamarazene egyaránt jelen van és erősíti egymást az életében. Az elmúlt években a MÁV Szimfonikusok, a Concerto Budapest és más neves zenekarok kötelékében olyan karmesterek irányításával szerzett tapasztalatot, mint Kocsis Zoltán, Kobajasi Kenicsiró vagy Fischer Ádám. A hárfaművésznő előadói karakteréhez és személyiségéhez a romantika kora áll a legközelebb, amelynek szenvedélyessége, szélsőségessége a hárfairodalom fénykorát jelenti számára. Ha kamarazenéről van szó, a legtöbb darabból saját maga készít átiratokat, a cselló, hegedű és fuvola mellett pedig húgával a hétköznapi a hárfa-cimbalom duó felállásban is játszanak. Farkas Mira elismerései közül meghatározó jelentőséggel bír a Junior Prima Díj, melyet 2014-ben nyert el magyar zeneművészet kategóriában. Számos külföldi országban koncertezett már, a díjnak köszönhetően juthatott el többek között Izraelbe, ahol szólistaként hallhatta őt a közönség Jeruzsálemben és Tel-Avivban is.

Műsoron: D’Hervelois, Fauré, Bruch, Vivaldi, Lorenzi, Bach, Handel, Liszt, Piazzola, Paganini, Cassado és Bartók művei.

2017. április 10. | 19.30

Karasszon Eszter és Farkas Mira hangversenye

Jelentkezés

A kamarakoncertekre regisztráció szükséges, jelentkezni a terem befogadóképességéig lehet.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s