Héttorony Fesztivál határon innen és túl

Közzétette:

 

 

2016. november 4-én kezdődött és november 20-ig tart a Héttorony Fesztivál, amelynek záróeseménye Makovecz Imre, a Magyar Művészeti Akadémia alapító elnöke, örökös tiszteleti elnöke születésnapján a Pesti Vigadóban, az MMA székházában lesz. Előtte megemlékezést tartanak a néhai építőművész Villányi úti lakóházánál is. A fesztivál és a gála támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

 

Héttorony-makovecz kiállítás

Fotó: Török Máté / Makovecz-kiállítás a Pesti Vigadóban (2014)

Világ- és népzene határon innen és túl tizenegy helyszínen, ahol 100 művész, 6 kiállítás, 16 koncert, konferencia, táncház, film és irodalom, valamint fényfestészet kapott helyet a Makovecz Imre által tervezett épületekben – ez jellemzi az idei fesztivált.

A Makovecz Imre születésnapjához kötődő fesztivál idén is a mester épületei és szellemi hagyatéka köré szerveződve vonultat fel olyan hazai népzenei és világzenei csúcsteljesítményeket, amelyek a Kárpát-medence népi műveltségét, kollektív emlékezetét és kreativitását hivatottak szolgálni. A már megszokott módon több helyszínre utazó fesztivál idén is nyit a szomszédos országok magyarsága felé. Így több határon túli állomás is szerepel a fesztivál programjában.

A fesztivált november 4-én Csernyus Lőrinc az MMA levelező tagja, a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány elnöke nyitotta meg Budakalászon. Beszédében elmondta: „Ez egy mozgó fesztivál, idén 11 helyszínnel, azonban nem csak a térben, az időben is szeretnénk összekötőpontokat találni az emlékezés révén.” Az építész fontosnak tartotta kiemelni a mester–tanítvány viszony ápolását, valamint azt, hogy véleménye szerint a Makovecz-életmű nem tekinthető zárt egységnek, sokkal inkább élő, eleven folyamatnak, amelyhez szeretnék, ha a fiatalok is kapcsolódni tudnának. A budakalászi Koós Károly Művelődési Házban tartott nyitóünnepségen az MMA építész tagozatának munkáiból készült fotókiállítás Turi Attila válogatásában jött létre. A tárlaton Bodonyi Csaba, Csete György, Ferencz István, Finta József, Nagy Ervin, Zalaváry Lajos munkáiról készült fotókat mutattak be, olyan közismert és jelentős építészeti alkotásokat is, mint például miskolctapolcai Barlangfürdő épületegyüttese vagy a ceglédi Magyarok nagyasszonya kápolna. Ezután megemlékezés következett, amelyben a magyarországi németek és a bukovinai székelyek 70 évvel ezelőtti kálváriájáról, valamint a székely nép létrejöttéről és jelentősebb, 1764 és 1945 között zajló történelmi fordulópontjairól tartott előadást Kóka Rozália népművész, az MMA levelező tagja.

A szlovéniai Lendván Csernyus Lőrinc építész, a fesztivál társrendezője a Zalai Hírlapnak nyilatkozva elmondta: „A fesztivál ötlete eredendően az 1992-es sevillai világkiállításhoz köthető, mivel az ottani magyar pavilon volt maga a Héttorony. Az ottani programok zenei vezetője volt Kiss Ferenc, aki még Makovecz Imre életében szeretett volna egy fesztivált létrehozni, ám ő csupán zenében gondolkodott. A történet akkor vett egy csavart, amikor a világhírű hegedűművész, Lajkó Félix kiadott egy CD-t, aminek anyagával végigturnézta azokat a koncertre, hangversenyre alkalmas Kárpát-medencei helyszíneket, templomokat és művelődési házakat, amelyeket Makovecz tervezett. Ez, valamint Imre halála vezetett oda, hogy az ő emlékére és tiszteletére elindítsuk ezt a megváltozott tartalmú sorozatot, amelyben a zene mellett az építészet, mint egy másik művészeti ág is benne van a programban.”

November 20-án, a fesztivál zárónapján 11.00 órakor a hagyományoknak megfelelően Makovecz Imre emléktáblájának megkoszorúzására kerül sor egykori lakhelyénél (Villányi út 8.), 19.30-tól pedig a gálaműsort rendezik meg a Pesti Vigadóban, ahol prof. em. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke tart záró beszédet, ezt követően Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs koncertjét hallhatják, melyben népi furulyán, zongorakísérettel hangzanak el Bartók Béla népdalfeldolgozásai Bartók és Makovecz Imre tiszteletére.

További részletek és jegyvásárlás a Pesti Vigadó honlapján.

Forrás: bdpst24.hu, minap.hu, euroastra.hu, magyaridok.hu, Zalai Hírlap, MTI, MMA

A rendezvény honlapja a részletes programokkal itt található.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s