Keleti nyitás kézműves módon

Közzétette:

 

 

Büblosz az élő történelem. Itt egy pillanatig nem kétséges,, hogy méltán a Világörökség része, de ezzel harmóniában a korszerű turista-kényeztetésnek sincs híján. Ezt jól jelzi, hogy az ENSZ bübloszTurisztikai Szervezete idén a legjobb turisztikai célponttá választotta az arab-világban és a Büblosz Nemzetközi Fesztivál is nemzetközi sztárparádéjával.

De, hogy kerül ide a magyar merített papír? Ezt az élményemet szeretném megosztani mindenkivel.

Elsőként a városról mely sokszor volt már a történelem során Európa és a Közel-Kelet  egymásra nyíló kapuja.

A görög  biblia szó az  ógörög biblion szó többes száma vagyis jelentése:könyvek . A biblion szó pedig az  egyiptomi papirusz jelentésű biblosz szóból keletkezett, melyet Büblosz városáról neveztek el, ez volt az a föníciai kikötő, ahol az  írásra használt papiruszt  hajóra rakták és szállították az akkor ismert világ minden tájára.
A régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy a város mai területén már i. e. 5000 évvel is volt élet, nem hiába nevezik Bübloszt a világ egyik legrégebbi városának. I. e. 3000 évvel már forgalmas kikötő volt és i. e. 2800 körül városfal is magasodott. A kikötő a középső bronzkorban az Egyiptommal és az egész régióval való cédrusfa és papirusz kereskedelemben töltött be fontos szerepet. Noha az i. e. 2. ezred második felében Ugarit lett a Közel-Kelet legforgalmasabb kikötője, az Egyiptommal történő kereskedelem továbbra is lendületben tartotta a várost és amikor i. e. 1200 körül Ugaritot lerombolták, Büblosz visszanyerte régi rangját. A keresztény időkben a város fontos bázisa volt a kereszteseknek, akik egy erődítményt építettek. 1187-ben azonban Szaladin szultán meghódította a várost, melyet később a keresztesek visszaszereztek. Ma Büblosz Libanon talán legszebb városa. A közelmúlt konfliktusai elkerülték. Az óvárost ma is fal veszi körül, itt felfedezhetjük a 12. századi keresztes kastélyt, templomot, melyet a genovaiak építettek, egy mecsetet és a kikötőt,  egy római színházat és a régi királyok síremlékeit. Nem véletlen a sok legenda, ami összeköti a várost a fáraók földjével. A leghíresebb az Ízisz és Ozirisz mítosz. Eszerint miután Széth, a gonosz trónbitorló végzett Ízisz férjével, Ozirisszel, egy ládában a Nílusba dobta. Ízisz hosszasan kereste férje testét, és végül Büblosz partjánál találta meg, ahol egy közeli bokor fává terebélyesedett, és ez a fa rejtette a koporsót. A legenda szerint ahol Ízisz üldögélt és sírt fájdalmában, ott találták meg a várost évezredeken át ellátó forrást. Ebbe  a környezetbe kell beleképzelni A Skorpions, Pet Shop Boys, One Republic, Lana Del Rey, vagy éppen Paco de Lucia koncerteket, a több ezer éves falak között egymásba érő, közös hangosítással állandó bulit szolgáltató bárokat és a 26-28 fokos tiszta szabad strandokat.
No és most jöjjön a magyar vonatkozás, hogyan vezetett utam mint papírmerítő ebbe a környezetbe.

papírmerítés_2.phpMég 2011-ben kerestek meg egy azzal, hogy Bübloszban érdeklődésre tarthat számot a papírmerítés. A kapcsolatfelvétel egy amerikai képzési konzorciumon keresztül jött létre, ahol onnan ismertek, hogy a Szeged Toledo testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően egyszer másfél hónapot tölthettem az USA-ban.
Első utamra 2012 februárjában került sor. Bejrút varázsa után, Büblosz érkezésem pillanatában belopta magát a szívembe amikor a több ezer éves óváros kapujában egy 2×6 méteres molinó fogadott amely a papírmerítős foglalkozásom hirdette. Akkor is úgy gondoltam, hogy a tradíció és korszerű gondolatok párhuzamba állítása benne van a város atmoszférájában, ezért szerettem volna ott minél szélesebb körben megmutatni ezen a gondolatvilágon alapuló kézműves tevékenységem. A fesztiválon való részvételemhez még azonban további „kalandok” vezettek. Ha korábban valaki azt mondja nekem, hogy egy Bekaa völgyi nőszervezet meghívására együtt fogok oktatni keresztény és muszlim férfiakat és nőket papírmerítésre, kicsit hitetlenkedve fogadtam volna. Pedig utam következő állomása Deir El Ahmarban ez történt. A WADA (Women’s Association of Deir el Ahmar) szervezésében. Ennél a szervezetnél folyó magas színvonalú munkát mi sem bizonyítja jobban, hogy  2002-ben az Dubai kormány és az ENSZ 50.000 $-os jutalommal járó díjában részesült a lakókörnyezetre gyakorolt kiemelkedő en pozitív hatásáért.
A februári tengerparti 20 fok, a szíriai határ látványa a hófödte hegyekkel, a Baalbeken keresztül vezető út a villanyoszlopokon lengedező Hezbollah zászlókkal, adott esetben egy kereszteződésben a feszülettel (?!) ,  Bejrút éjszakai fényei és lüktetése egy különleges érzés kavalkádot ad az embernek. Ami számomra nagyon fontos és kellemes pluszt adott, hogy akár az eddig említett helyeken akár a Libanoni Nemzetközi Egyetemen, de Juniehben az általános iskolások között is külön értékelték, hogy egy régi kézműves mesterséget és az újrahasznosítást ötvözöm. Ezen a területen szerintem teljes az összhang Libanon nagyon sokszínű világában.papírmerítés_3.php
Ez a kissé kanyargós út vezetett odáig, hogy idén nyáron már 30 napon keresztül a Büblosz Fesztiválon vendégként, mint kiállító vehettem részt, köszönhetően a fesztivál szervezőinek és Dunia Khourinak a WADA alapító elnöknőjének. Feledhetetlen élmény volt a több ezer éves falak között a helyi művészek befogadó, vendégszerető közösségében megismertetni a papírmerítést. A polgármester kitüntető érdeklődése, a fesztivál dolgozóinak figyelmessége mind repítették a messziben eltöltött időt. Az érdeklődés nem korlátozódott Libanonra. Már ott tartózkodásom alatt felmerült katari és jordániai folytatás is.

Sodorhat még sokfelé az élet, hisz eddig is merítettem már papírt Észak – Amerikában és Európa jó részén, munkáim megjárták Holywood-ot és Japánt, de nekem mint papírmerítőnek Büblosz a föníciai ABC és a papiruszok városában megmutatkozni örök élmény.

Násztor József
Forrás: HagyományHáló (www.nepmuvesz.hu/index.php?teljes_cikk=94901375223493&tipus=nepmuvesz)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s