Andres Segovia zeneszerző emlékére

Közzétette:

E napon született Andres Segovia zeneszerző (1893)

Mondj egy híres latin-amerikai irodalmárt! Ugye nem nehéz? Szinte minden országban Nobel díjas vagy világhírű írók, költők teremnek. Ha mondjuk, elindulunk a kontinens nyugati (spanyol nyelvű) oldalán dél felé, a guatemalai Miguel Angel Asturias, a columbiai Gabriel Garcia Marquez, a perui Mario Vargas Llosa és a chilei Pablo Neruda “jön szembe” velünk.

De mi a helyzet a zeneszerzőkkel? Szinte alig van közismert. Pedig Latin-Amerika a zene hazája is. Minden jel szerint Heitor Villa-Lobos (1887-1959) brazil zeneszerző volt az első latin-amerikai komponista, aki nemzetközi hírnévre tett szert. Több, mint 1000 zeneművet írt, ebből 12 a szimfónia, 5 zongora concerto, sok a kórusmű, rengeteg a kisebb dal. Kedveltek gitárra készült darabjai is (sokat játszott közülük a magyar Szendrey-Karper László vagy a spanyol Andrés Segovia is). Ide kattintva elindul egy kis gitárzene átirat, háttérmuzsikaként (midi 4’26”, 18 kB).

Szerzeményeinek többsége a helyi népzenéhez nyúl vissza. Egyik leghíresebb műve a Bachianas Brasilieras, amely Bach barokk zenéit festi át brazil színekkel. Ennek 5. tételéből hallgassuk meg a népszerű Ária, más néven Cantilena feldolgozását (midi 3’48”, 12 kB). Ugyanennek másik változata zenekariasabb hangzással (midi 6’05”, 20 kB), de szopránra és csellókra hangszerelve is érdekes (RealAudio). Figyeljük, hogyan keveredik benne a lágy bachi dallam a brazil szerenádokkal!

Mint a dátumokból látszik, az idén van Villa-Lobos halálának 40. évfordulója, ami a szokottnál is nagyobb figyelmet irányít rá. Meglehetősen nagy tömegű anyag található róla az interneten, zömében angol és portugál nyelven. A lapokon életének, műveinek szöveges ismertetése, zeneelméleti tanulmányok, képek tömege – ahol az elmaradhatatlan szivarral látható -, kottarészletek, zenék. A hangfájlok többségükben midi formátumúak. Kiindulásnak egy jó linkgyűjtemény (e lapokon még sok további címet találunk):

Cantus Quercus Press, California Red Deer Public Library, Alberta – nagyon bő  M. A. K. Fontana lapjai – midi zenék

Forrád: Érdekességek az interneten

Museu Villa-Lobos, Botafogo – a “hivatalos”  Malaspina Great Books, Kanada – sok cím  Revista Electronica de Musicologia – gitárművekről

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s