A legendás Beatles

Közzétette:

1962. október 5-én jelent meg a Beatles első kislemeze a boltokban Love Me Do címmel. A Beatles nyolcéves pályafutása alatt olyan világrekordokat állított fel a zeneiparban, melyek nagy részét máig nem sikerült senkinek sem megdöntenie.

A Beatles 1959-ben alakult meg Liverpoolban. A kikötővárosba érkező tengerészek, üzletemberek jóvoltából felpezsdült a popélet, miután az angol fiatalság megismerkedett a divatos amerikai előadók lemezeivel. Az iskolatársakból és gyerekkori barátokból alakult The Silver Beatles a helyi sikerek után Hamburgba szerződött, ahol a kikötői negyed éjszakai klubjaiban játszottak napi 8-10 órát. A rendkívül megerőltető munka jó iskolának bizonyult, s megteremtette azokat az alapokat, melyeken a hatvanas évek elejétől a Beatles karrierje kibontakozott.
A liverpooli fiúk 1962-ben tértek vissza szülővárosukba, ahol az azóta lebontott Cavern klubban játszottak. Itt fedezte fel őket Brian Epstein. Tagcserék után alakult ki a legendás négyes: John Lennon (ének, gitár), Paul McCartney (ének, basszusgitár), George Harrison (szólógitár, ének), Ringo Starr (dobok) felállással. Epstein elvállalta menedzselésüket, s Londonban megpróbálta lemezszerződéshez juttatni őket. Több sikertelen próbálkozás után George Martin producer látott fantáziát a zenekarban, és kikérte őket a hamburgi lemezcégtől, amely könnyű szívvel vált meg tőlük, még bánatpénzt sem követelt. Valószínűleg a második világháború óta ez volt Németország legnagyobb vesztesége.
1962. október 5-én készült első kislemezük, a Love Me Do az angol lista tizenhetedik helyére került fel, majd az ezt követő Please, Please Me már a slágerlisták élén landolt. Következő évben több nagylemezük is megjelent, és a tengeren túlra is átért a Beatles-őrület. Az együttes az új ifjúsági lázadás és a köréje szerveződő szubkultúra megteremtőjeként több milliós rajongótáborra tett szert. 1964-ben a Billboard slágerlistáján a Beatles foglalta el az első öt helyet. Ez más előadónak azóta sem sikerült. (A dalok a Can’t Buy Me Love, Twist and Shout, She Loves You, I Want to Hold Your Hand és a Please Please Me voltak.)
Utolsó hivatalos koncertjüket San Franciscóban adták 1966. augusztus 29-én, ezek után a lemezekre koncentráltak, bár egy-két botránnyal is felhívták magukra a figyelmet. Lennon és Harrison ekkoriban kezdtek kísérletezni az LSD-vel, és McCartney is követte őket. Később a Lucy in the Sky with Diamonds című számukat be is tiltatták, mert úgy találták, hogy a dal kábítószerre buzdítja a fiatalokat. Illetve Lennon akkor keltett világhírű megbotránkozást, amikor kijelentette, hogy a kereszténység haldoklik, és a “Beatles népszerűbb, mint Jézus”. A heves bírálatokat követően egy sajtótájékoztatón bocsánatot kért, mert a Beatles dalait tiltólistára tették az amerikai rádiók, a déli államokban nyilvánosan égették el lemezeiket és olyan radikális csoportoktól kaptak fenyegetéseket, mint a Ku Klux Klan.

1968 környékén a tagok között fokozatosan romlani kezdett a viszony. Utolsó két albumuk, az Abbey Road és a Let It Be megjelenése után a helyzet már tarthatatlanná vált, az együttes 1970-ben feloszlott. Ezután mind a négy Beatle jelentetett meg szólóalbumokat. Egyes lemezeik tartalmaznak együttműködéseket alapító Beatles tagokkal; Starr Ringója az egyetlen, amin vannak kompozíciók, előadások mind a négyüktől, habár külön-külön számokban.
A rajongók leghőbb álma, a csapat esetleges újraegyesítése véget ért 1980. december 8-án, amikor egy őrült rajongó lelőtte John Lennont New Yorkban. Ekkor a Beatles végleg legendává vált. Tagjai az együttes feloszlása óta is minden évben jelentettek meg nagylemezt antológia vagy sosem hallott koncertfelvétel formájában. 2001 novemberében George Harrison is elhunyt. Paul McCartney jelenleg 67 esztendős, Ringo Starr pedig 69.
A Beatles a rockzene legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara, akik 2004 végéig világszerte több mint 1,3 milliárd lemezt adtak el, többet, mint bárki más. A Beatles több eladási rekordot is felállított, és több mint ötven Top 40-es kislemezük jelent meg. Az első brit zenekar volt, mely folyamatos népszerűségre tett szert az USA-ban, nem kevesebb, mint huszonhét első helyezett dalt jegyezve. Ennek köszönhetően a Beatles a 20. század legsikeresebb zenekara lett. Yesterday című daluk a modern kori zenetörténet legtöbbször feldolgozott slágere, mivel több mint háromezer változata létezik.
Titkuk a mai napig megfejthetetlen: nem voltak hangszervirtuózok, rendkívüli hangjuk sem volt, ám azt az elegyet azonban, amit ők négyen alkottak, senki sem tudta utánozni. Soha nem engedtek a csábításnak, hogy összeálljanak egy nosztalgiakoncertre. Lemezeik azonban azóta is fogynak, halhatatlanságukat már több mint három évtizede örökre bebiztosították.
NEMbulvár – Péntek Tünde

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s