Magyarországi körúton a jóság skót köve

Közzétette:

Néhány hete világkörüli útra indult egy misztikus kő, az úgynevezett „Sconestone”, azaz a jóság skót köve. Az ősi kelta szimbólumokkal díszített faragvány célja, hogy egyfajta nagykövetként – ha csak átmenetileg is, de – jóságot vigyen az emberek közé. Az egyik első „kőtartó” a skót miniszterelnök volt, a sorban hatodik az Albannach Egyesület elnöke, az újságíró Szalay Tamás Lajos lett.

Egy skót gyökerekkel bíró, de eredetileg kanadai születésű szobrász, Warren MacLeod fejében született meg a Sconestone ötlete, amely nevét a legendás skót koronázó kőről kapta; igaz formájában teljesen eltérő tőle. A dobogókocka nagyságú gránitkövet ősi kelta, pikt korabeli szimbólumokkal látta el a művész. Célja, hogy a „jóság skót köveként” hirdesse az emberi jóság, méltóság és humanizmus szellemét szerte a világban. A jótékonysági program keretén belül minden egyes kiválasztott „kőtartó” csak egy hétig tarthatja magánál a faragványt. Ez idő alatt arra kell törekednie, hogy minél több jótettet hajtson végre, legyen az akár csak egy mosoly, vagy egy telefonhívás a rég nem látott nagyszülőknek. A “kőtartás” ideje alatt fontos, hogy minél több embernek, ismerősnek, ismeretlennek tegye lehetővé, hogy megfoghassa, megnézhesse a szobrot – ezzel új emberi kapcsolatok épülnek, akár barátságok szövődnek. A kő útját a „tartók” kötelesek végigdokumentálni a sconestone honlapján, de regisztrálhatnak a követ megérintő, azzal találkozó személyek is, közzétéve élményüket, tapasztalatukat.
A követ Scone városában indították útjára, az első hivatalos „kőtartó” (egy tiszteletes) a skót miniszterelnöktől, Alex Salmondtól vette át a szobrot. A Sconestone azóta megjárta az Egyesült Államok keleti partját, az egyik kőtartó a World Trade Center elleni merénylet nyomozásában résztvevő rendőrnő, Barbara Mahon volt, de átmeneti tulajdonosa volt egy new yorki hős tűzoltó, Bobby O’Neil is. A hatodik kiválasztott az Albannach Egyesület elnöke, a Népszabadság újságírója, Szalay Tamás Lajos lett. Kollégánk október 14.-én, szerdán vette át hivatalosan is a Sconestone-t; a következő napokban pedig több helyre is elviszi azt.

Először a Heim Pál Gyermekkórházba vittük a jóság skót kövét, ahol a Bohócdokik viziteltek. Már megszokott és szeretett vendégként fogadták a kis betegek a mosolyorvosokat, pontosabban ezúttal Lalát, Doktor Kavicsot és Doktor Katát. Mindhárman a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány „szakképzett” orvosai, ezalkalommal különleges ajándékkal indultak vizitre: a jóság skót kövével. A beteg gyermekek azután foghatták csak meg a követ, ha megígérték, hogy mihamarabb meggyógyulnak. Ezt mindenki örömmel és őszintén vállalta. A kis betegek emlékül egy gumikarkötőt kaptak, amely arra emlékezteti majd őket: találkoztak a világkörüli úton lévő skót kővel. A Bohócdokik alapítványát majd tíz évvel ezelőtt hozta létre Riesz Tamás orvos-professzor az ezredfordulón. A Bohócok a Betegekért Alapítvány célja a testileg, lelkileg, szellemileg sérült vagy visszamaradott, súlyosan, vagy krónikusan beteg emberek hagyományos kórházi kezelésének kiegészítése a nevetésterápia, mint lelki gondozás módszerével. A Bohócdokik a Heim Pál Gyermekkórházban kezdték meg működésüket, ahol eleinte hét osztályt látogattak, ám hamarosan a szombathelyi Markusovszky Kórház gyermekosztályain is megkezdődhettek a „mosolyvizitek”. Megalakulásuk óta ezerötszáz viziten közel nyolcvanháromezer beteggel találkoztak. És mindannyian mosolyogva emlékeznek rájuk.

Fotók a Heim Pál Kórházban tett látogatásról: ITT

A jóság skót köve pénteken az őrbottyáni lómentő farmra „látogatott”, hogy a beteg állatok ellátásának támogatására hívja fel a figyelmet. “A lovak iránt érzett tisztelet és szeretet késztetett arra, hogy létrehozzuk a Bottyán Equus Hungária Közhasznú Alapítványt az öreg, beteg, sérült lovakért” – meséli az őrbottyáni farm történetét Rédei Attiláné (Éva), aki gyermekkora óta rajong a lovakért, egykoron naphosszat ült a szántás szélén nagyszüleinél és csak figyelte, ahogy ember és állat nekifeszülnek az igának. – Felnőtté válásom után is vágytam a lovak közelségére, ezért különféle lovardákba jártam lovagolni. Itt jöttem rá, hogy egy olyan lónak, amelyik öregsége vagy sérülése miatt már addigi szerepét nem tudja betölteni, azaz nem hoz pénzt a tulajdonosának, utolsó útja a vágóhídhoz vezet. A lovak egész életükben minket, embereket szolgálnak, nem ezt érdemelnék tőlünk. Döntésem nem volt kétséges. A lovat megvásároltuk, addigi életünket feladva, vidékre költöztünk és létrehoztuk az alapítványt az öreg, beteg, sérült lovakért. Az alapítvány ötödik éve működik, igen csekély támogatottsággal, sokszor nehéz feltételek között – mondja, miközben egyik megmentett lovát simogatja. Jelenleg tizennyolc ló és egy csacsi él az alapítványnál. Van köztük olyan, amelyik rendőrlóként szolgált, amelyik öttusa-világbajnokságot nyert, ott él a legendás hírű Imperial utolsó élő leszármazottja (csak éppen versenyre alkalmatlan egy korábbi sérülése miatt, ezért egyszerűen lemondtak róla). Éva megtiszteltetésnek érezte, hogy elvittük hozzá a követ. Mi meg megtiszelőnek, hogy elvihettük hozzájuk…

Fotók az őrbottányi lófarmon tett látogatásról: ITT

Talán kevesen tudják, de Szent Margit, a skótok királynője Magyarországon született, méghozzá Réka várában, a Baranya megyei Mecseknádasd mellett, még 1043-ban. Apja, Eduard, az angol trónt bitorló Kanut elől menekült ide; anyja, Ágota, Szent István leánya volt. Eduard később visszatért Angliába, de innen is menekülnie kellett, egészen Skóciáig. Margit így lett végül III. Malcolm király felesége, egyben Skócia királynéja. A skót fővárosban, Edinburgh-ban halt meg 1093-ban, emlékét ma is őrzi az edinburghi vár legrégebben fennmaradt építménye: a Szent Margit kápolna. Margit emlékét Mecseknádasd is őrzi: többek között a helyi kápolna, egy, az emlékének állított fakereszt, illetve – újkori tisztelgés – egy gyógyszertár viseli a nevét. Ezért hát nem volt kérdés, hogy a jóság skót kövének ide is el kell jutnia. Szalayék végiglátogatták a Szent Margithoz kötődő emlékhelyeket és találkozott a település jegyzőjével is, Vég Beátával, aki szintén megérintette a követ. Mecseknádasd után a Sconestone “ellátogatott” Kaposvárra, ahol a helyi média máris nagy érdeklődést mutatott annak története iránt. Előbb a Somogy megyei hírlap munkatársai, majd a kapos.hu tévéstábja “dolgoztatta meg” a követ és követeit.

Fotók a Mecseknádasdi és Kaposvári útról: ITT

Vasárnap este pedig a budapesti Kaledónia Pubban „bukkant fel” a faragvány; minden vendég megérintette azt. A pub skót tulajdonosai, Patrick McMenamin és Bozsó Zsuzsa tiszteletbeli „kő-nagykövetként” hordozták körbe a gránit szobrocskát, majd elmondták: a Sconestone inspirációjaként jövő januárban jótékonysági akciót indítanak, amelynek keretében a Kaledóniát egy hétre átadják a vendéglátó iskolákban végzős diákoknak, hogy saját menüt állíthassanak össze és megtapasztalhassák milyen is egy forgalmas vendéglőt fenntartani és működtetni. Az anyagköltségen túli bevételt is megtarthatják majd, egyfajta ösztönzőként. A skót-magyar esten Kéri György első magyar skótdudás fújta hangszerét, a Highland Cathedral dallamaival tisztelegve a Sconestone előtt.

Képek a Kaledónia Pubban tett látogatásról: ITT

Forrás: Abannah


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s