Szanaa óvárosa

Közzétette:

 

 

A régi Szanaában még ma is áll néhány ezer hagyományos stílusú, több száz éves épület, s több mint 40 régi mecset és tucatnyi közfürdő.

A régi Szanaa házai – vannak köztük 30 méter magasak is – szürke terméskőből és barna téglából épültek. Szürkék és barnák a környező hegyek is. A házak fehér stukkódíszei révén azonban az egész város színvilága eltér a tájétól. A szintek közötti díszítések szépen kidolgozott, vízszintes frízekként húzódnak végig a homlokzatokon. Sok pénzbe és időbe kerül ezeknek az épületdíszeknek a karbantartása, rendszeres meszelése, gipsszel és alabástromcementtel történő javítgatása, a téglakombinációk időnkénti cseréje.

Sana'a ol city

Szanaa óvárosa 1988 óta az UNESCO Világörökség része

A nyolcvanas évek elején úgy látszott, hogy Szanaa gyöngyszemét, az óvárost nem sikerül megmenteni. Akkoriban, egy évtizeddel a polgárháború után, valóságos építkezési láz tört ki a fiatal köztársaság fővárosában, s rövidesen három-négyszeresére nőtt lakóinak száma. Akinek pénze volt, új házat, villát építtetett a város szélén. A tehetős polgárok gyerekei most már nem feltétlenül a nagycsalád fészkében akarnak családot alapítani. Egyre több jómódú ember fordított hátat az óvárosnak, s költözött ki városkörnyéki villájába. A külsőleg díszes, belülről azonban kényelmetlen, hagyományos házakban jobbára csak idősek és pénztelenek maradtak. Szanaa óvárosának elszegényedése megállíthatatlannak tűnt.

Yemen on the GlobeKésőbb azonban oly mértékben nőttek a telekárak és az építési költségek, hogy egyre többen költöztek vissza a régi falak közé, egyre több pénzt áldoztak saját hagyományaikra. A szűk utcácskák többségét burkolattal látták el, kiépítették a csatornahálózatot. Az UNESCO védnöksége alatt, állami és nemzetközi támogatással folytatódik az óváros rekonstrukciója.

Szanaa óvárosa 1988 óta az UNESCO Világörökség része

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (210-211. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s