Inca Gold

Perui kultúra

Közzétette:

 

 

Az ősi Peru emlékei

Már a prekeramikus korszakban (Kr. e. 8000—2000) létezett egy korai vadász és gyűjtögető kultúra, amiről kőházak, kőszerszámok, díszített kobakok tanúskodnak. A kerámiákat már a korai keramikus korszakban (Kr. e. 2000—1250) díszítették; jól felismerhetőek a különböző dekoratív technikák, bár a díszítés még egyszerű volt, embereket és tárgyakat nem ábrázoltak. A legrégibb fennmaradt templom a kothosi „Összetett kezek” temploma (Huánucónál) Kr. e. 1800-ban épülhetett. Kr. e. 1250-ben kezdődött az „evolutív vagy formatív” korszak; a keramikusságban, fémmegmunkálásban, kézműiparban, építészetben és technikában ekkor alapozták meg a későbbi magaskultúrákat. A Nepeña-völgyben (Chimbotétól délre) jelentős, többszínű falfestményekkel díszített templomokat fedeztek fel. Magas színvonalat ért el a guañape kultúra (Kr. e. 1250—830) a Virú-völgyben (Trujillótól 40 km-re délre). Ebből a korszakból már többemeletes házak, értékes sírleletek, gazdagon díszített kerámiák, fényűző, sok ékszerrel díszített ruhadarabok s különböző hangszerek maradtak fenn. A 9. században mindenütt az országban létesítettek szakrális központokat a ragadozóistenek tiszteletére. A legjelentősebb templomegyüttes a Chavín de Huántar-i az északi fennsíkon, Lima és Trujillo között), háromemeletes épületeivel, teraszaival, belső udvaraival.

 

mantle, Paracas

Alpakkagyapjúból készített ragadozóisten egy halotti leplen.

A chavin kultúra világképe és művészi kifejezési formája volt az alapja az időszámításunk kezdetétől kb. Kr. u. 800-ig terjedő további perui magaskultúráknak, így a mochica kultúrának – a jelentős Huaca del Sol-i, úgynevezett Nappiramissal – és a nazca kultúrának, tarka, naturalista kerámiájával. Csak 1942-ben fedezték fel repülőgépről a Nazca-sivatagban (Limától 400 km-re délnek) a helyenként 8 kilométeres „karcolt képeket”, amelyek valószínűleg csillagászati vagy kozmikus szimbólumok. Kr. u. 600 után a Titicaca-tó (Bolívia) mellett 4000 m magasan fekvő Tiahuanacóból új vallási irányzat terjedt el. A tudomány számára még ma is rejtélyek az ottani hatalmas megalit építmények. Tiahuanacónak csak Kr. u. 1000 körül áldozott le a napja, a Chimúk szerezték meg a hatalmat. Trujillótól 6 km-re délnek ők alapították meg Chan Chan városát.

 

Inca Gold

Az inkák számára az arany csak nyersanyag volt, amiből elsősorban vallási tárgyakat készítettek.

Az inkák kultúrája nem jöhetett volna létre mindezen magaskultúrák nélkül. Az arany- és ezüstműveseket a tengerparthoz közel eső városokból hozták Cuscóba, a bronzművességet Tiahuanacóból vették át. A művészi textíliákon látható szimbólumok valószínűleg egy saját írás kezdeti jelei. Az inkák legjelentősebb kulturális teljesítménye azonban a monumentális építészet volt.

A gyarmati korszak művészete

A spanyolok véget vetettek az inka kultúrának, sok műemléket leromboltak, hatalmas mennyiségű kincset szállítottak Spanyolországba. A 16. század óta – gyakran az óperui építmények alapjaira – számtalan templom épült; stílusuk az európai építészet változását tükrözte. Elsősorban Collao barátságtalan fennsíkján, Cusco mellett épült 1600 táján számos templom reneszánsz stílusban, gótikus részekkel és mudejár elemekkel. A 17. században elsősorban a jezsuiták szorgalmazták a templomépítést. A kialakuló gyarmati keverékstílus jellegzetes példája a cuscói jezsuita templom, a La Compañía (1651—1668); alaprajza manierista, boltozata gótikus, homlokzata barokk, hatalmas tornyokkal. Dél-Peruban a kőfaragók sokszor felhasználták a Tiahuanaco- és az inka kor formavilágát.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (372373. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s