Zurich Lake

Sok törzs, sok nyelv

Közzétette:

 

 

Az anekdota kedves és egyben eligazító: egy nemzetközi internátusban arról társalognak a diákok, hogyan is csinálják a gyereket. Egy 12 éves svájci nebuló szerint: náluk minden kantonban másként. A gyerekszáj csipkelődően adja vissza a svájciak politikai életérzését, amelynek a köznapi életben is a függetlenség és az önállóság az alapja.

A CH – ez a mindenütt ismert rövidítés a Confoederatio Helvetica két kezdőbetűje és a Helvét Szövetségi Államnak a jelölése, amivé Svájc vált az évszázadok során. A kelta eredetű helvétek igencsak harcosak lehettek, mert – legalábbis a krónika szerint – a Kr. előtti 107-ben még egy római hadsereget is megvertek. Az egyik római történetíró azzal bókolt nekik, hogy „bátrabbak és rátermettebbek”, mint a többi gall. Asterix és Obelix elsápadnának irigységükben, ha tudnák ezt.

 

Zurich Lake

Zürich

Pedig a helvétek inkább csak alárendelt szerepet játszottak Svájc hosszú történelmében. A germán és a latin kultúra érintkezési vonalán elterülő ország úgyszólván kényszerűségből lett állandó háborús összetűzések és harcok színhelyévé. Az évszázadok folyamán kelták, raetek, rómaiak, longobárdok, burgundok és alemannok küzdöttek az uralomért.

Ezzel magyarázható, hogy Svájcban végül is négy, ma is elkülönülő nyelvterület alakult ki: Nyugat-Svájcban a francia az uralkodó, Graubünden felföldjén rétorománul beszélnek, Dél-Graubündenben és Ticino (Tessin) kantonban olaszul. Németül – jobban mondva svájci németül („Schwyzerdütsch”) – Észak-, Kelet- és Közép-Svájcban.

 

Swiss languages

Nyelvek Svájcban: német (64%) francia (19%) olasz (8%) rétoromán (1%-nál kevesebb)

A közigazgatási kantonokra való beosztás a 6. századtól növekvő frank befolyásra vezethető vissza. Ők civilizálták az országot, ők térítették keresztény hitre a pogány alemannokat, ők hozták létre az egyes gau-kat, a körzeteket, a mai kantonok elődeit.

A 13. század elején a Szent Gotthárd-hágóval megnyílt az Alpokon átvezető egyik legfontosabb és legrövidebb kereskedelmi útvonal, s jelentősége gyorsan nőtt. Ennek az észak-déli útnak a mentén Urival és Schwyz-cel alakultak ki az első, nem közvetlenül a birodalmi kormányzat alá tartozó közösségek, melyekben népszavazás útján gyakorolták a „közvetlen demokráciát”; ez néhány kantonban mind a mai napig fennmaradt.

A svájci lobogó – vörös alapon fehér kereszt – Schwyz kanton zászlajából alakult ki, amelyet Schwyz lakói Habsburg Rudolftól 1240. évi szabadságlevelük olyannyira szorgalmazott megerősítése helyett kapták, azt követően, hogy az ő segítségükkel sikerült legyőznie a burgundi palotagrófot.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (346. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s