Aucckland, New Zealand

Auckland – a „száz szerető kedvese”

Közzétette:

 

 

A másfél millió lakosú Auckland ma Új-Zéland titkos fővárosa. Valamikor hivatalosan is az volt, igaz, csak 25 évig. 1865-ben a központi fekvésű Wellington, az északi metropolis helyébe lépett – nem utolsósorban a Déli-szigeten bekövetkezett aranyláz miatt.

Auckland, New ZealandAz egymással vetélkedő északi maori törzsek évszázadokig marakodtak az Auckland körüli földszoros szerteágazó öbleiért. Ezt jelzi a város neve is: „Tamaki makau rau” – a „száz szerető kedvese”. 1840-ben a Waitangi szerződés aláírása után, a gyarmati szokások szerint Hobon kormányzó „egy vajas kenyérért” vásárolta meg a menyasszonyt – 56 font aranyért, baltákért, fémedényekért, takarókért s más hasonló holmikért –, s ezzel lerakta a lüktető kozmopolita város alapjait.

Auckland ma vitathatatlanul az ország királynője, a „Csendes-óceán déli részének San Franciscója” – ám valójában azokat a falvakat egyesíti, melyek a 60 kialudt vulkán földszorosán zsúfolódnak.

 

Aucckland

Auckland – vízpart

A belváros körüli 40 kilométeres körzetben él Új-Zéland lakosságának egynegyede – ugyanannyi, mint a Déli-szigeteken –, akiket a jó munkalehetőségek, az enyhe tél, a kiváló szabadidő-létesítmények vonzottak ide. Óvatos becslések szerint Auckland védett kikötőjében 70 000 motorcsónak és vitorlás horgonyoz.

 

Auckland Harbour Bridge

Auckland kikötői hídja

70 000 polinéz lakosával Auckland a Csendes-óceán déli térségének legnagyobb polinéz városa. A Karangahape Road – röviden „K-Road” – a tongaiak és szamoaiak főutcája és Broadwaye. A kis üzletekben – az éttermek, a légitársaságok irodái, a sztriptízlokálok között – halomban áll a papaja és a mangó, a tintahal és mindenféle egzotikus tengeri állat. Tarka ruhák, hibiszkuszvirágok – röviden: déltengeri hangulat.

 

Bay of Islands, New Zealand

Az Islands-öböl egy szubtrópusi kistérség, amely lenyűgöző szépségéről és történelméről ismert. Azok számára, akik szeretik a strandokat és a vízi tevékenységeket, ez a paradicsom.

A Northland-félsziget Aucklantól 440 kilométer távolságban húzódik a Reinga-fokig. A észak felé vezető úton nem lehet eltéveszteni a híres Islands-öbölt. És Kerikerit sem, az új-zélandi citrusgyümölcs-termesztés központját, ahol ősszel néhány dollárért zsákszámra kapni kiwit. Máskor a kiwi Új-Zélandon is drága.

 

Ninety Mile Bech, New Zealand

A Ninety-Mile Beach homokos csíkja, amely Ahiparától a Scott Pointig húzódik, 5 km-re délre Cape Maria van Diemen-től délre. Az igazat meg kell mondani, valójában 88 kilométer hosszú. Ez a tengerpart hivatalosan egy autópálya, de valójában csak négykerekű járművekhez alkalmas, és biztonságosan csak az árapályok meghatározott időpontjaiban közlekedhet.

Kaitaiától észak felé 116 kilométeres autóút vezet a „Ninety Miles Beach” mentén. A Reinga-foknál, Új-Zéland legészakibb csücskén ér véget. „Reinga” annyit jelent, mint „túlsó oldal”.

Forrás: Ezerarcú világunk – Ázsia, Ausztrália (521. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1993 ISBN963 7961 04 6 ISBN 963 7961 33X

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s