Pablo Casals portréja, Czigány Dezső.

Pablo (Pau) Casals

Közzétette:

 

 

A katalán Casals megújította a csellójátékot, és a repertoár részévé tette a Bach-szólószviteket. A Franco-diktatúra elleni tiltakozásul önkéntes száműzetésbe ment, és élete végéig nem tért vissza Spanyolországba.

Pablo Casals portréja, Czigány Dezső.

Pau Carles Salvador Casals i Defilló (1876. december 29. – 1973. október 22.) közismert művésznevén Pablo Casals, katalán származású spanyol cselló-virtuóz, karmester, komponista. | Pablo Casals portréja, Czigány Dezső.

Az ifjú Pjatigorszij egyszer Berlinben játszott neki, és olyan zavarban volt, hogy számos hibával adta elő Bach, Beethoven és Schumann műveit. Ennek ellenére Casals lelkesen megtapsolta az elfogódott csellistát. Évekkel később, miután késő estig duóztak, Pjatigorszkij megvallotta, hogy annak idején bántotta a meg nem érdemelt elismerés. Casals felfortyant, és a csellóhoz ugrott:

Figyelj! – mondta, és bemutatott egy dallamívet a Beethoven-szonátából. – Nem ezzel az ujjrenddel adtad elő? Nekem ez új volt… és jó. Aztán ezt a részt itt, nem felfelé húzott vonóval kezdted? Egyébként pedig – mondta szenvedélyesen –, hagyd a közönyösekre és az ostobákra, hogy a hibák számából ítéljenek. Én egyetlen szép hangért, egyetlen jól megoldott frázisért is hálás vagyok, és neked is így kell tenned.

Forrás: Norman Lebrecht – A komolyzene anekdotakincse (301. oldal) Európa Könyvkiadó Budapest, 2012 ISBN 978 963 07 9362 9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s