Nigéria uralkodói- George Osodi fotói (2.)

Közzétette:

 

 

A Néprajzi Múzeumban december 14-ig tekinthető meg egy igen rendhagyó kiállítás George Osodi fényképeiből. A szeptember 19-i megnyitót megtisztelte őfelsége dr. Benjamin Ikenchuku I. Keagborekuzi, Agbor deinje (azaz uralkodója). Már az is különösnek számít, hogy egy király személyesen megjelenik a múzeumban, de főképp, hogy megnyit egy kiállítást. E ritka pillanatok részesei lehettünk a meghívottak között.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAgbor uralkodója a múzeumban

Az uralkodó bevonulása ámulatba ejtő volt a kék selyembe és a fehér csipkékbe öltözött kísérők miatt. A bő sárga selyemben felvonuló király súlyos vörös korallnyakláncokat, karkötőket és arany órát viselt. Mielőtt megszólalt, a kékruhások különös szertartással eltakarták, valamit mormoltak, majd a fehér csipkébe öltözöttek letérdeltek elé, mintha imákat morzsoltak volna. Utána szólalt meg az uralkodó, köszöntötte a magyar külügyeseket, a megjelent nagykövetségek munkatársait és a kurátorokat: Zsazsi Chaillet-t és Ziggi Goldingot. Elmondta, hogy Nigéria példát állít a hagyományoknak. Távoli világ, más kultúra, más civilizáció az övék, de fontosnak tartják identitásuk megőrzését.

George Osodi szerint „az uralkodók a béke és a tradíció őrei”. A felvételekről valóban nyugalom, méltóság és ősi hagyomány árad felénk. Szükség van az ő régi kultúrájuk megörökítésére, mielőtt végképp eltűnne. Amikor az angolok elhagyták Nigériát, feltámadt az igény az eredeti kultúra megőrzésére. A felvételekkel ennyi volt a célja. A fiatal George Osodi, lagosi fotós autodidaktaként kezdett fényképezni, közben közgazdaságtant tanult a helyi egyetemen. 1999-től nagy karrert tudhat maga mögött, neves hírügynökségeknek dolgozott, és több díjat nyert a képeivel. Világszerte rendezett munkáiból fotókiállításokat. A jelen kiállítás csupán az elmúlt két év anyagából mutat be válogatást, de már készül a továbbiakra is.

A pánafrikai mozgalom egyik alapítója, Marcus Garvey az 1900-as évek elején megállapította: „Egy nép, amely nem ismeri a saját történelmét, eredetét és kultúráját olyan, mint egy gyökértelen fa”. Afrika legnagyobb állama területén ma is több törzsi királyság létezik. A brit gyarmatosítók előtti korokban a királyok védték a helyi lakosságot, intézték ügyeiket, azután a britek új királyságokat hoztak létre. Az ország helyreállt rendjében ismét több törzsi királyság alakult, élükön a tiszteletben álló törzsfőnökkel, ám a fiatalabb nemzedékeket ma már ezekre emlékeztetni kell.

Nigéria államformája 1963 óta nemzetközösségi köztársaság, de a királyságok továbbra is fontos szerepet játszanak az ország politikai életében, mert ők őrzik az ősi hagyományokat, népük pedig tiszteli a bölcsességüket és a hatalmukat. A királyokat pompa, dísz övezi, képeik mellett megtaláljuk életrajzukat, az adott törzs szokásait, építészetét és történetét. Ott az emberek értéknek tekintik a különbözőségeiket.

Georges Osodi fotói által a néző felfedezheti egy hatalmas afrikai ország gazdag, sokszínű kultúráját. A kiállítás látogatása után a néző is gyarapodik ismeretekben. Különös szobrok, viseletek, tárgyak elevenednek meg a jó minőségű képek láttán.

Dobi Ildikó – EuroAstra

A kiállításról először itt olvashatott

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s