Nagy felfedezés: Vasari Angyali üdvözlet című festményét Szegeden őrzik

Közzétette:

 

 

Szenzáció a szegedi Móra Múzeumban: Georgio Vasari, Michelangelo tanítványa festette az ott látható Angyali üdvözlet című festményt. Szépművészeti Múzeumba kerülő Angyali üdvözlet Budapesten október 28-tól látható, és márciusban kerül vissza Szegedre.

Nyolcvan éven át porosodott a szegedi Móra Ferenc Múzeum pincéjében Vasari Angyali üdvözlete, melyet 1570-ben készített V. Pius pápa megrendelésére. A festő négy tondót festett a pápának, ezek közül az Angyali üdvözlet az első ismert a közönség előtt. A kép még 1925-ben, a híres és gazdag szegedi Zsótér család örökéből került a múzeum birtokába. A pincéből 2007-ben hozták fel, amikor Szabó Tamás főrestaurátor a bibliai kiállításra kezdett készülni:

– Itt vagyok harminc éve a raktárban, de nem láttam soha. Nagyon rossz állapotban volt. Egyszer talán bemutatták a hetvenes évek elején rövid ideig, néhány napra. Tudjuk, hogy a politikai viszonyok milyenek voltak. Feledésbe merült. Maga Tátrai Vilmos művészettörténész bocsánatot kért. Hosszú évtizedek óta kutatta az olasz reneszánsz művészetet, és nem tudott erről a képről.

 

Vasari: Angyali üdvözlet

 

Tátrai Vilmos, Prokopp Mária, Monica Bietti – neves művészettörténészek vizsgálták a festményt. Egyikük sem állította bizonyosan, hogy a képet Vasari festette. Végül a világ első számú Leonardo-szakértője, Waldmann professzor mondta ki három héttel ezelőtt, hogy a festmény Vasarié. Az amerikai Harvard egyetem Firenzében működő reneszánsz kutató tanszékének vezetője, Louis Waldman azt mondja, hogy dollármilliókat érhet a kép, mert azt a művész V. Pius pápa kérésére festette, és már akkor is komoly összeget és elismerést kapott érte.

Számos bizonyíték mutatott már az elején arra, hogy egy Vasari-képet találtak a szegedi múzeum pincéjében. Például a festmény színvilága, témája és alakja, az, hogy egy kör alakú festményről van szó. Emellett Vasari sok asszisztenssel dolgozott, akikkel közösen mindig feljegyezte egy noteszba, hogy kinek mikor és milyen képet festett. Az Angyali üdvözlet éppen úgy néz ki, mint amit a művész egyik feljegyzésében írt.

Louis Waldman, miközben a firenzei egyetem egyik szabadtéri kiállításán dolgozott épp egy nagy viharban, elmondta, hogy a festmény a XIX. közepén tűnt el a Vatikánból. Ezután ismeretlen úton került egy gazdag szegedi polgári családhoz, amely a helyi múzeumra hagyta a képet. A szakértő hozzátette, hogy az olajfestmény egy négydarabos sorozat része, a másik három képről azonban nem tudni hol van. A kutató tavaly járt először Magyarországon, hogy személyesen is lássa az Angyali üdvözletet. Már akkor azt mondta: lehet, hogy a kép Vasari egyik festménye.

Louis Waldman korábban is járt már Magyarországon, két éve egy esztergomi freskóról kellett megállapítania, hogy azt Botticelli festette-e. A kutató azt mondta, hogy csak egy középszerű firenzei művész alkotása a kép, a híres reneszánsz művésznek nincs köze hozzá.

Hat ember féléves munkája nyomán született újjá a poros, rossz állapotban lévő festmény. A hamarosan a Szépművészeti Múzeumba kerülő Angyali üdvözlet Budapesten október 28-tól látható. A szegediek márciustól nézhetik meg újra a képet, amelyről most már tudjuk, hogy Vasarié.

Krónika / Szlavkovits Rita

Kapcsolódó írás: Giorgio Vasari – Az ábrázolás művészeihez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s