A „skót Schindler”

Közzétette:

Jane Haining skót presbiteriánus missziós nővér Magyarország 1944 márciusi német megszállása után sem hagyta el a rábízott zsidó gyermekeket – Budapesten maradt, jóllehet szabadon hazatérhetett volna hazájába. Tettéért még ugyanezen év augusztusában életével fizetett Auschwitzban.

A nagy-britanniai Holocaust Educational Trust nevű szervezet a közelmúltban kezdeményezte, hogy a brit állam hivatalosan is ismerje el a “skót Schindlerként” emlegetett Jane Haining bátorságát – olvasható a The Independent brit lap internetes kiadásában. Karen Pollock, a szervezet ügyvezető igazgatója a lapnak nyilatkozva úgy vélte, hogy a holokauszt brit hőseinek tetteit állami szinten soha nem ismerték el megfelelően, ezért céljuk az, hogy felhívják a közvélemény figyelmet erre a hiányosságra, és szorgalmazzák annak helyrehozását.
A skóciai Dunscore faluból származó Jane Haining harmincöt évesen került Budapestre egy leányotthon nevelőnőjeként. A második világháború kitörésének hírére, amely cornwalli nyaralása közben érte, azonnal Budapestre utazott.
Amikor a megszállás után a németek felszólították, hogy hagyja el az iskolát és térjen vissza Skóciába, Miss Haining a beszámolók szerint így felelt: “Ha ezeknek a gyermekeknek szükségük volt rám a napsütésben, mennyivel inkább szükségük lesz rám a sötétségben!”
Az ekkor negyvenhét éves nővérnek azt parancsolták, hogy varrjon sárga Dávid-csillagot a zsidó árvák ruhájára. Egy hónappal később kémkedés és zsidókkal való érintkezés vádjával letartóztatták; az is bűnlajstromán szerepelt, hogy a BBC-t hallgatta.
Hazájában jelenleg mindössze egy glasgowi templom festett üvegablaka és egy szülőfaluja plébániáján található apró emléktábla őrzi a skót mártír emlékét. A Jane Haining iránti növekvő figyelem jele ugyanakkor, hogy történetét „Bátorság a háborúban” című legújabb könyvében Gordon Brown brit miniszterelnök is felidézi, aki idén nyáron első izraeli látogatása alkalmával szóban is méltatta honfitársa hősiességét. A “skót Schindler” életéről, aki egyike volt a holokauszt “mindössze” tíz skót áldozatának, egy film is készülőben van.

(Forrás: MTI) /Albannach

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s