Sáfrányos tunikát hordtak a highlanderek?

Közzétette:

Középkori skót harcos
Középkori skót harcos
A középkori skót harcosok a filmekben ábrázolt, kockás szoknyák és ruhadarabok helyett a valóságban sáfránnyal megfestett vagy éppen lóvizeletben áztatott világossárga ingekben mentek harcba. Fergus Cannan történész szerint a Bannockburnhöz és Flodden Fieldhez hasonló ütközetekben felvonuló skót seregek egyáltalán nem úgy néztek ki, mint azt a filmekben megszokhattuk – írta a mult-kor.hu weboldal. Cikkükben olvasható, hogy a szoknyák helyett a katonák egy sáfránysárga, leine croich névre hallgató tunikát viseltek, amelynek színezéséhez minden lehetséges anyagot felhasználtak.
Szerinte mostanáig senki nem foglalkozott azzal, hogy a skótok valójában mit viselhettek az ütközetekben. Sok történész állítja, hogy a Rettenthetetlen hihetetlenül pontos volt, de fogalmuk sincs miben lehetett pontos, mert ők sem tudnak szinte semmit sem a korról – állítja.
Cannan, aki egyébként Robert the Bruce-ig vezeti vissza családját, középkori leírások, kéziratok és egyéb ábrázolások alapján állította fel saját elméletét. A kutató Scottish Arms and Armour című, nemrég megjelent könyvében megpróbál élethű képet rajzolni William Wallace korának skót hadseregéről: szerinte a katonák világossárga tunikát viseltek, amelyet egy vastag öv fogott át. Ez a viselet egészen a 16. századig megmaradt – állítja.
Mivel a sáfrány a korban nagyion drága volt, ezért a szegényebbek vizelettel, vagy fakéreggel próbálták megszínezni saját ingüket, amelybe sokszor faleveleket is préseltek, hogy élénk színűek maradjanak. Erre pedig szarvasbőrt húztak, amelyet vastagon bekentek faggyúval, hogy vízálló legyen.
Az elemzést a többi kutató is igazolta, akik szerint a skót szoknya csak a romantika korában jelent meg tradicionális viseletként, és egészen addig nem hordtak hasonlókat.

(Forrás: mult-kor.hu) / Albannah

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s