Feng shui iskolák

Közzétette:

A régmúltban a feng shui egységes módszer volt, ma pedig legalább ötféle irányzat létezik, sokszor nehéz kiigazodni köztük. Új sorozatunkban megpróbálunk némi segítséget és rálátást nyújtani.

– Ugye tudod, hogy a feng shuiról eredetileg úgy 30 oldalt írtak a császári Kínában? Ennyiben összefoglalható az egész. Mit szólsz hozzá? – kérdezte Attila, kínai szakos ismerősöm. Meg voltam sértve, fel voltam háborodva. A feng shuiról száz és ezer oldalak jelennek meg, kedves kolléga! Biztosan rosszul látja, eltévesztett valamit, sőt, talán nem is ugyanarról beszélünk. Sok idő telt el azóta. Végigtanultam az irányzatokat, és találkoztam egy tanítóval, aki azt állította, hogy a tradicionális feng shuit képviseli, aki által olyan tudással találkoztam, melyet egyszerűnek, hitelesnek tartok. És való igaz, hogy a tradicionális feng shui elmélete összefoglalható 30 oldalban. Ám a praxishoz, az elmélet megértéséhez, kifinomulásához úgy hiszem, a mindennapokba való természetes beépülés, gyakorlás, figyelem, végülis egy egész élet kell. Igazad volt, Attila. Köszönöm.

A feng shuiról röviden

Egykor a feng shui nem csupán térrendező technika volt, hanem egy olyan össz-tudás része, ami segítette az embert abban, hogy: – a természethez alkalmazkodjon, – és életritmusát azzal összehangolja, – táplálékát az évszakok és az időjárás szerint válogassa meg, – lakóhelyét a környezete figyelembe vételével alakítsa ki, – emberi kapcsolataiban próbálja kiegyensúlyozni az ellentétes hatásokat, – és minden téren találja meg a harmóniát.

Ez a tudás egy szóval: alkalmazkodás. Évezredekkel ezelőtt az emberi élet kevesebb kényelemmel, és több kiszolgáltatottsággal járt, s ha valaki életben akart maradni (és szellemi-lelki-testi jólétben élni), akkor követte az alkalmazkodás egyetemes elveit. Nincs ebben semmi új, és nemcsak a kínaiak, hanem az egész világ minden népe, köztük a magyar is, ilyen elvek szerint élt! Amiben a kínai kultúra mégis más, mint az összes többi, hogy az egyetemes energia fogalmát, annak változó szakaszait, az erre alapuló megfigyeléseket egyedi módon integrálta a mindennapokba, és olyan részletességgel dolgozta ki és helyezte a praxisba, mint egyetlen más nép sem. Ezekre az elvekre épült fel azután az egész császári kor, és ennek az átfogó tudásnak csupán egy szelete a feng shui!

Irányzatok és iskolák

Eredetileg tehát egyetlen iskola létezett, ma pedig legalább ötféle van. Elsőre nehéz kiigazodnunk köztük. Mindegyiknek köze van a chihez, a yin-yanghoz, öt elemi állapothoz, vagy az asztrológiához, tehát hordoz valamit az eredeti feng shuiból. Mégis, a praxisban eltérnek egymástól, sőt, olykor ellentmondó érveket sorakoztatnak fel. Leginkább azonban abban különböznek, hogy a kitűzött, vagy ígért célok beteljesítésére más-más eszközöket és módszereket használnak. A következőkben röviden bemutatjuk őket, egyben felhívjuk a figyelmet esetleges veszélyeikre is.

Forrás: Lázár Márta – Lakberinfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s