Bretz Gábor – Az év komolyzenei előadója

Közzétette:

Bretz GáborGyermekkorában még nem gondolta, hogy egyszer az év komolyzenei hangja lesz. Bár szüleivel rendszeresen látogatták a Zeneakadémia darabjait, saját bevallása szerint gyakran elaludt az előadásokon. Azóta nagyot fordult vele a világ, és a nagysikerű operaéneke, aki több nemzetközi hírű verseny díjazottja lett, most már a Művészek Magyarországért Díjat is elnyerte. A világszerte ismert művész bár koncerténekesként indult, ma már operák megszólaltatásával bűvöli el közönségét.

Sydney-től Milánóig számos világhírű operában és oratóriumban is fellépett már Bretz Gábor. Pályafutását a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte. Amellett, hogy felvételt nyert a Zeneakadémiára, tanulmányaival párhuzamosan kereskedelmi főiskolai diplomát is szerzett. Az egyetem befejezése után már a nemzetközi sikerek sem várattak sokáig magukra. Az athéni Maria Callas énekverseny megnyerése mérföldkő a művész életében, aki akkor ötvennyolc ország résztvevői közül került ki győztesen. Így egy csapásra külföldön is ismert lett, a versenyről már egyenes út vezetett a Milánói Scala-ba, ahol Salome első katonájaként lépett a publikum elé. Bartókhoz végig hű maradt, az ismert zeneszerző számos művében is fellépett már. Mozart két felvonásos operája, a Don Juan is visszatérő alakítás a művész pályafutása során, hiszen a főszerep mellett már Leporello-t, a szolgát is eljátszotta. A nagy sikerű alakításokon túl a ritkábban felcsendülő művekben is szerepet vállal, így az operákat szerető közönség ezekben a darabokban is megcsodálhatja művészetét.
– Mit jelenthet a magyar kultúrának a Művészek Magyarországért Díj?
– Nagy öröm számomra, hogy egy évben négyszer is kitüntetik ezzel az arra érdemes művészeket. Elsősorban a művészi munkának elismerés és sok ilyen díjat kívánnék még az országnak, hogy mindenki, aki a hazai kultúrát művészetével ápolja, részesülhessen ebben a megtiszteltetésben
– Számított rá, hogy megkapja a díjat? Mit jelent az Ön számára ez a megtiszteltetés?
– Miután egyharmad eséllyel indultam a díjátadásnak, így természetesen gondoltam rá, hogy enyém lehet ez a rangos elismerés. Bár érzésem szerint egyformán esélyesek voltunk, de nagyon jólesett, hogy végül a közönség engem talált érdemesnek a Művészetek Magyarországért Díjra.
– Bár pályafutását koncert énekesként kezdte, ma már mégis inkább operákban hallhatja a közönség? Melyikkel tud jobban azonosulni?
– Mindkettőt egyformán szeretem, így számomra a két műfaj gyakran eggyé válik. Bár ma elsősorban operákat énekelek, nagyon jól karban tudom tartani a hangomat, ha időről-időre régebbi – például barokk – korok darabjaiban is játszhatok, ami természetesen nagy segítség jelent az áriák éneklésében.
– Mozart Don Giovanni operájának több szerepét énekelte már. Hogyan élte meg, hogy főszerep után a mellékszerepeket is megformálhatta?
– Bár a főszereplő alakítása természetesen annyival több volt, hogy akkor nekem kellett a vállamon vinni az egész előadást, számomra ugyanakkora nagyságú volt Leporello szerepe is, így nem jelentett kisebb kihívást a mellékszerep sem.
– Bár nagyon sok opera és oratórium szerepét alakította már pályafutása során, de mégis van legkedvesebb szerep az Ön számára?
– Tavaly a Milánói Scala-ban játszhattam a Kék szakállú herceg várában. Nagy ajándék volt a sorstól ennyi ember és ilyen közönség előtt énekelni Bartók külföldön is méltán híres szerzeményét.
– Hol találkozhat még Önnel a hazai zenét szerető közönség ebben az évben?
– Idén terveim szerint utoljára július végén, a Martonvásári Beethoven Esteken fogok itthon színpadra lépni. Utána több külföldi országba indulok vendégszereplésre, de természetesen a jövőben is gyakran találkozhatnak velem az itthoni színpadokon.
Forrás: Bakos András – Képes Újság

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s