Hogyan, hányféleképpen írhatunk önéletrajzot?

Közzétette:

Játszd ki az első lapodat

oneletrajzAhogy a szerelmet keresed, úgy keresd a munkahelyedet is, mert az igazit nagyon nehéz kiválasztani. Legyél igényes és rámenős! Ebben fogok segíteni neked. Reggel nézz a tükörbe, fésüld el oldalra a hajad és nézz szembe önmagaddal! Légy őszinte, tudd ki vagy, és mik a határaid! Ha már mindezzel tisztában vagy, valósítsd meg önmagad és tedd meg a siker felé az első lépéseket. Vedd fel a kártyát, nézd meg mi van a kezedben és játszd ki az első nyerő lapot. Ez a lapod az önéletrajzod.

2004-ben, amikor csatlakoztunk az Európa Unióhoz, új lehetőségek nyíltak meg előttünk, a munkahelyeket illetően. A tagállamokon belül is találhatunk magunknak megfelelő állást. Amit nem szabad fél vállról vennünk, az önéletrajz elkészítése. Ugyanis többféle stílusban megírhatjuk a CV (Curriculum Vitae)-t, de némi kötelező formalitás szükségeltetik a motivációs levélhez is. Valljuk be őszintén, hogy nem sokszor állunk neki önéletrajzot írni, hiszen ha minden jól megy és az nagy átlagot nézzük, akkor életünk során csak egyszer- kétszer fordul elő, hogy szükségünk van rá. Ha csinálunk valamit, akkor csináljuk meg rendesen. Nem fogom elmondani, hogy hogyan írd meg szóról szóra, hiszen az a Te dolgod, de pár jó tanácsot szívesen adok ezzel kapcsolatban.

Kezdésnek azt döntsd el, hogy kézzel írt, vagy a számítógépes verziót választod. A cégek értékelik, hogyha a jelölt saját kézírását olvashatják, hiszen grafológiailag ellenőrizhetik, hogy valóban alkalmas e az illető a munkára. Az viszont nem biztos, hogy jó benyomást kelt, hogyha nem tudják elolvasni a „Tisztelt Uraim!”-at sem. Az sem elhanyagolható kérdés a döntésed előtt, hogy milyen jellegű munkára jelentkezel. Hiszen ha egy számítógéphez köthető állást választasz, akkor javallott a géppel készített változatot előtérbe helyezni.

Az egyik fő irányzat az amerikai, melynek jellegét most jobban kifejteném:

Az első és legelterjedtebb típus a kronológikus szakmai önéletrajz. Főbb jellemzője, hogy a fontosabb információkat tartalmazza. Bevezetésében a személyi adatok szerepelnek (név, születési dátum, lakhely, elérhetőség stb.) Tárgyalásában időrendben visszafelé haladva felsorolod az előző munkahelyeidet. Ha pályakezdő vagy értelemszerűen az iskolákat sorold fel.

A másik típus a funkcionális, mely a megpályázandó állás megszerzéséhez releváns, tehát, azokat a szakmai tapasztalatokat sorold egymás után, amik kapcsolódhatnak a megszerezni kívánt munkához. Ezen típus előnye, hogy az állásinterjún, valószínűleg rákérdeznek további információkra ezekkel kapcsolatban, így könnyebben és többet beszélgethetsz az interjúztató személlyel.

És végül a harmadik verzió, az előbb említett két típus jellemzőinek vegyítéséből álló, kombinált típus. Személy szerint ezt tartom a legjobbnak, hiszen az összes pozitívumot magába foglalja. A dátumok mellé hozzátoldjuk az előző munkahelyi pozíciókat és cégnevekkel látjuk el. Lényegében minden fontos információt tartalmaz, így a hátránya is ebből adódó: az interjúztatónak nincs oka kérdezősködni, vagyis gyors lefutású beszélgetésre számíthatsz.

A második főbb vonal az európai CV. Itt kanyarodnék vissza a 2004-es csatlakozáshoz. Nagyon okosan kitalálták ezt a kompetencián alapuló történetet. Több oldalas útmutató után elénk kerül egy táblázat, melyet ki kell tölteni. Ilyenkor megint az iskolapadban érezheted magad, amikor a tesztet töltve elkap majd az izzadás. Semmi gond! Úgy gondolom, a cég nem véletlenül szeretné felmérni a képességeinket, illetve hogy mekkora tapasztalattal rendelkezel. Ha nem megfelelő az eredmény, akkor sincs probléma, valószínűleg ezt a munkát nem neked találták ki. Vagyis nem vesztettél semmit. Ugyanakkor, ha fény derül rá, hogy alkalmatlan vagy, akkor reggel a tükör előtt, a hajad oldalra fésülése után valamit rosszul csinálhattál. Vagyis vissza a kezdetekhez!

Számolj azért azzal is, hogy az eredményeid szembetűnően jók, így majd később visszahívnak egy beszélgetésre, ahol az utolsó nyerő húzással magadévá tudhatod az állást. Erről azonban majd egy későbbi cikkben.

Most mondom még egyszer! Játszd ki az első lapodat!

Forrás: Muníció – Rajczi Szabina

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s